Skocz do zawartości

Jak długo dojrzewa akwarium?


Olsztynianin

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Olsztynianin napisał:

Czy oprócz bakterii co# jeszcze należy dodać? Czytałem gdzieś że należy wsypać małą szczyptę pokarmu aby bakterie nie głodowały!! 

Tak. Skoro w ten sposób startujesz to dodaj tym bakteriom pożywki czyli jakiegoś pokarmu . Nie napisałeś jakie duże masz te akwa ale śmiało możesz sypnąć  1/2 łyżeczki do herbaty suchego pokarmu . Jak długo dojrzewa akwa? Zależy od kilku czynników między innymi od temperatury wody i sposobu startu.  Teoretycznie około miesiąca ale warto kontrolować to po prostu testami robiąc pomiary co -3-4 dni. Wtedy będziesz miał pewność kiedy zaczął się cykl azotowy a kiedy skończył. Niektórzy startują na wodę amoniakalną z tego względu , że teoretycznie wtedy szybciej akwa dojrzewa. Ale jak prześledzisz na forum perypetie z takim startem związane to różnie to bywa. Załóż sobie miesiąc czasu, kup test i obserwuj.

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, Olsztynianin napisał:

U mnie na razie chodzi bez grzałki.

Moje też . Tyle , że jest dojrzałe.

31 minut temu, Olsztynianin napisał:

Woda ma 25 stopni.

Przy starcie możesz śmiało  mieć 27-30C. Mówiąc skrótowo: im niższa temperatura na starcie tym dłużej trwa cykl azotowy z tego  względu , że szybkość nitryfikacji zależy między innymi od temperatury. Jak możesz to podnieś  tę temperaturę. Jak nie możesz to też nic złego się nie stanie.

34 minuty temu, Olsztynianin napisał:

A jakby wyglądał start u Ciebie? 

Tego w naszym biotopie to już w szczegółach nie pamiętam bo było to bardzo dawno temu:) Ale generalnie to też startowałem na bakterie i pokarm ( może suchy albo kawałek mięsa). Czasami startowałem inne zbiorniki to na suchy pokarm, bakterie prodibio biodigest, napowietrzanie i temperatura,  do tego  kontrola testami i tyle.  Dawno temu jak nie było dostępu do możliwości jakie są teraz to startowało się podobnie tyle , że bez testów ale ten miesiąc czasu się czekało. Są różne szkoły starów. Jedni startują tak jak napisałem a inni nawet dość szybko wpuszczają ryby na start . Jest to trochę ryzykowne mając na uwadze dobro ryb ale nie jest to niemożliwe.

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Olsztynianin napisał:

Zaraz podniosę do 26 i poczekam miesiąc. Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę. 

Nawet jak będzie w granicach 30  to nie ma się czym przejmować. Warto jednak na początek mieć testy i najlepiej kropelkowe przynajmniej na NO2 NO3 i pH w zakresie 7.4 - 9.0 ( dla naszego biotopu). Fakt..są drogie. Uzupełnienia są już znacznie tańsze. Ale nawet jak ich nie masz a zrobisz jak sam napisałeś czyli prodibio biodigest i do tego 1/2 łyżeczki pokarmu ( nawet ciut więcej) to po miesiącu bez testów też będzie OK. Należy pamiętać, że jednak pyszczaki są dosyć odpornymi rybami .

Życzę powodzenia.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Olsztynianin Jeżeli mowa o 10" takich jak na poniższym zdjęciu to jeden w zupełności wystarczy. Szkoda blokować przepływu.  na jednym biologia da sobie spokojnie radę.

 

kor.png

( Zdjęcie z netu i nie jest mojego autorstwa).

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.