Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ze względu na to że nie tak dawno zakładałem 112 L z saulosi pozwolę sobie na parę słów. 

Ogromne było moje zdziwienie gdy tu na forum przeczytałem że 112 litrów to za mało na malawi. Aż do momentu gdy na własne oczy zobaczyłem dorosłe osobniki Ch. Saulosi w takim własnie akwarium. Ryby 12cm długości. Nie wyglądało to dobrze, te ryby są za duże i zbyt żywiołowe. Bywają agresywne i terytorialne. 

Ja 112 litrów założyłem jako początek.

Zachęcam Cię do założenia większego jeśli tylko masz możliwość, lub 112 jako przejściowe na pierwszy rok. Potem zmiana na większe będzie raczej konieczna. Powodzenia, w razie pytań pytaj, tutaj na forum jest mnóstwo miłośników i znawców tego biotopu.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Arenos244 napisał:

a ile tych rybek miałeś ?

Przypominam, nie jesteśmy w dziale obsada...

@Arenos244 nie ma się co smucić tylko zakładać nowy temat w dziale obsada, albo dokończyć dyskusję z kolegą @Jelonek na priv;)

Edytowane przez Bartek_De
  • Smutny 1
Opublikowano
17 godzin temu, Arenos244 napisał:

Witam, 

Przymierzam się do powrotu do akwarystyki, wybór padł na malawi. będzie to Saulosi.

Ze względu na brak miejsca na filtr zewnętrzny, wybór padł na filtr wewnętrzny

Znalazłem coś takiego

https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/fluval-u4-filtr-wewnetrzny-do-akwarium-240l

Czy taki filtr wystarczy do 112l ?

Dzięki za odpowiedz.

A kaskadowy się nie zmieści na bocznej szybie? Szkoda trochę miejsca w i tak już małym akwarium jak na Malawi.

• Lubię to 1
Opublikowano

W ogóle szkoda wpychać wewnętrzny. Dużo miejsca zajmuje. Sam jeszcze rok temu miałem takie akwarium. Wewnętrzny filtr odbiera uroku i zagraca wnętrze. Sugeruje pomyśleć o zewnętrznym. Wiem że na zewnątrz więcej miejsca zajmie, więcej kosztuje, ale będzie bardziej efektywny, bardziej czysta woda, bardziej stabilne parametry etc.  Ryby będą miały więcej miejsca. 

Przy kilku rybach będzie ok, ale jak urosną to na pewno ledwo da radę. U mnie przy 10 rybach katastrofa była. 

A dawno temu jak miałem np gupiki, molinezje to taki filtr wewnętrzny był Ok. 

• Lubię to 2
Opublikowano
6 minut temu, Pikczer napisał:

W ogóle szkoda wpychać wewnętrzny. Dużo miejsca zajmuje. Sam jeszcze rok temu miałem takie akwarium. Wewnętrzny filtr odbiera uroku i zagraca wnętrze. Sugeruje pomyśleć o zewnętrznym. Wiem że na zewnątrz więcej miejsca zajmie, więcej kosztuje, ale będzie bardziej efektywny, bardziej czysta woda, bardziej stabilne parametry etc.  Ryby będą miały więcej miejsca. 

Przy kilku rybach będzie ok, ale jak urosną to na pewno ledwo da radę. U mnie przy 10 rybach katastrofa była. 

A dawno temu jak miałem np gupiki, molinezje to taki filtr wewnętrzny był Ok. 

Zgadza się. U mnie w 112 jest kubełek maxikani 250. Daje radę przy 12 młodych rybkach. Przy dorosłych mogłoby być już słabo.