Jelonek Opublikowano 19 Sierpnia 2021 #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Cześć. Jestem na etapie budowy modułu i ustawiania kamieni. Moduł jest teraz malowany ( śnieżka supermal emalia akrylowa biały mat + śnieżka kolorex pigment czarny). Moduł wyszedł chyba nieźle, efekt będzie po malowaniu. Z ustawianiem kamieni ( szary dolomit) niby prosta sprawa, ale możliwości jest dużo, na pewno wasze podpowiedzi pomogą. Poniżej dam kilka ustawek , powiedzcie która ma największy potencjał. Dodam że moduł na zdjęciach jest przed malowaniem i wyglądu nie ma. Ustawki są z dużych kamieni, do akwa trafią też mniejsze kawałki. Na dno piasek frakcja 0.8-1.2 ( wymieszany jasno szary z brązowym ) + drobny żwirek o losowej gradacji od 2 mm do 25 mm. 4
Jelonek Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Moduł pomalowany. Odcień różni się od kamieni, ciężko było uzyskać to samo. Może jak by dodać trochę zielonego albo brązowego pigmentu. Chyba jutro to sprubuję poprawić. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Jelonek 1
darekplo Opublikowano 19 Sierpnia 2021 #3 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Napisz coś więcej o akwarium rozmiar akwa , i dla kogo ma być mbuna czy non-buna i może więcej pomocy wtedy uzyskasz. Mi się podoba ustawienie drugie w pierwszym poście. 1 1
Jelonek Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor #4 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Akwarium 120x50x50. Po ilości kamieni raczej widać, że będzie mbuna. Obsada to Saulosi + Metriaclima ( Callainos albo Mbenji). Klimat chizumulu ( na ile to możliwe). Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Jelonek 1
bojack Opublikowano 19 Sierpnia 2021 #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Fajne kamulce i każde ułożenie dobrze wygląda Najlepsze według mnie też to na drugim zdjęciu. 1
Bezprym Opublikowano 19 Sierpnia 2021 #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Bierz Callainosy pearly withe, przy żółtych samiczkach saulosi i niebieskich samcach fajnie będzie kontrastować. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Bezprym 1
Jelonek Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor #7 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) Poprawione malowanie. Ustawka trochę podrasowana, ale dalej coś mi tu nie gra. Edytowane 20 Sierpnia 2021 przez Jelonek 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Sierpnia 2021 #8 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Jelonek napisał: Ustawka trochę podrasowana, ale dalej coś mi tu nie gra. Wg mnie całą kompozycję nie tyle psują co po prostu nie pasują moduły z lewej strony. One są zbyt równo " odcięte" co w zestawieniu z kamieniami wygląda nienaturalnie . W poście nr 1 drugie zdjęcie od góry wygląda bardzo fajnie ( ewentualnie mała poprawka) . Gdybyś może dał moduły ( tło) na całą szybę tylną plus kamienie na piasku to wg mnie byłoby super. Albo czarna folia i kamienie jak na zdjęciu z posta nr1 zdjęcie nr2. Masz jeszcze czas na przemyślenia. Edytowane 20 Sierpnia 2021 przez Andrzej Głuszyca 1 1
Jelonek Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor #9 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Dzięki Andrzeju, na tylnej szybie będzie czarna folia, będzie widać ją tam gdzie nie ma modułu, czyli cała prawa strona. Popracuję jeszcze nad ustawką ze zdjęcia 2, tak żeby to zagrało z modułem, bo ustawka fajna tylko czy nie zasłania za dużo modułu? 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Sierpnia 2021 #10 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 4 godziny temu, Jelonek napisał: Popracuję jeszcze nad ustawką ze zdjęcia 2, tak żeby to zagrało z modułem, bo ustawka fajna tylko czy nie zasłania za dużo modułu? Może tam gdzie moduły czyli po lewej stronie warto dać 3-4 mniejsze kamyki aby nie zasłaniały modułów a po prawej zrobić stertę z większych tak aby ich wielkość i ułożenie powodowały spadek linii do lewej strony? 2
Rekomendowane odpowiedzi