Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to mam nie dawać żadnego prefiltra ?? to tak mozna? nie zapcha się fx6 po tygodniu?
Przecież będziesz miał dwa narurowce, one będą prefiltrami. Albo ja Cię źle zrozumiałem.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, Err0r napisał:

jeszcze nic nie zbudowałem, na razie zaciągam waszej opinii. Mogą być dwa narurowce. 

Na pewno dwa korpusy 10" zapychać się będą duuuuużo dłużej niż hw-603. Dodatkowo możesz łatwo zrobić bypass, żeby nie wyłączać filtracji biologicznej na czas czyszczenia/wymiany wkładów w korpusach.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, bojack napisał:

Na pewno dwa korpusy 10" zapychać się będą duuuuużo dłużej niż hw-603. Dodatkowo możesz łatwo zrobić bypass, żeby nie wyłączać filtracji biologicznej na czas czyszczenia/wymiany wkładów w korpusach.

Zmodyfikowany hw-603 działa lepiej niż dwa korpusy narurowe. Testowałem kilka miesięcy. Oczywiście zależy też jaki będzie wkład w korpusie, jak ciasny, jak gęsty itd itd. niewiadomych mnóstwo. Ale zapychały mi  się i tak w tydzień max. A mój zmodyfikowany hw-603 ma wlot i wylot 1 cal, pełny cal. Natomiast wewnątrz ma większą powierzchnię przez którą przeciska się woda. Daje to zatem mniejszy opór. 

Opublikowano
3 minuty temu, Pikczer napisał:

Zmodyfikowany hw-603 działa lepiej niż dwa korpusy narurowe. Testowałem kilka miesięcy. Oczywiście zależy też jaki będzie wkład w korpusie, jak ciasny, jak gęsty itd itd. niewiadomych mnóstwo. Ale zapychały mi  się i tak w tydzień max. A mój zmodyfikowany hw-603 ma wlot i wylot 1 cal, pełny cal. Natomiast wewnątrz ma większą powierzchnię przez którą przeciska się woda. Daje to zatem mniejszy opór. 

Sumaryczna średnica przyłączy korpusa (jeżeli chodzi o USTM, to zarówno 3/4" jak i 1" ma w głowicy takie samo zwężenie!) nie będąc węższa niż średnica węży/ przyłączy innych urządzeń, nie sprawi różnicy w przepływie całości systemu. W dwóch korpusach będziesz miał większa powierzchnię filtracji więc używając takiego samego materiału jak w hw603, korpusy zapchają się w duzo dłuższym okresie czasu. Na 600L dwa korpusy nie będą wymagały zaglądania przez minimum 2 tygodnie... minimum ;)

Jeżeli chodzi o temat przyłączy w przeróbce, to pelnoprzeplywowy 1" ma większą średnicę niż pozostałe rury w instalacji. To niewiele Ci daje.

• Lubię to 1
Opublikowano
17 minut temu, bojack napisał:

Sumaryczna średnica przyłączy korpusa (jeżeli chodzi o USTM, to zarówno 3/4" jak i 1" ma w głowicy takie samo zwężenie!) nie będąc węższa niż średnica węży/ przyłączy innych urządzeń, nie sprawi różnicy w przepływie całości systemu. W dwóch korpusach będziesz miał większa powierzchnię filtracji więc używając takiego samego materiału jak w hw603, korpusy zapchają się w duzo dłuższym okresie czasu. Na 600L dwa korpusy nie będą wymagały zaglądania przez minimum 2 tygodnie... minimum ;)

Jeżeli chodzi o temat przyłączy w przeróbce, to pelnoprzeplywowy 1" ma większą średnicę niż pozostałe rury w instalacji. To niewiele Ci daje.

U mnie jednak korpusy narurowe nie zdały egzaminu. A do Hw dałem 1 cal bo takie miałem pod ręką, ważne że jest dużo większa średnica niż oryginalnie. 

Widać moje ryby mają talent i to w 300 litrach. Właśnie proszą o żarcie :)

Dobranoc 

IMG_20210805_224710_1.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
31 minut temu, Err0r napisał:

dobra chłopaki, jakie ja mam dać gąbki do FX6 ??? te co producent czy coś zmieniać ???

Ja w samym kuble nie wkładałem innych. Są oryginalne na samej górze i na samym dole. A w środku ceramika matrix  itp. Taka kanapka. 

Opublikowano (edytowane)
On 8/5/2021 at 3:01 PM, Err0r said:

zaskoczony jestem, że nie jesteście zwolennikami tych ceramik

Nie piszesz, czy kasa ma znaczenie. Mam w kubełku 5 litrów Siporaksu, nad nim(1l) i pod nim (2l) włókna (czyli jw. "kanapka"). Gąbka by wyszła niewątpliwie taniej od Sery (5 litrów pod 200 zł z wysyłką). Ale ceramika (rurki) przenigdy się nie zapcha, a gąbka zawsze się zapcha, kwestia czasu - więc zależy, jaką masz samodyscyplinę do czyszczenia.

PS. Ktoś ostatnio mocno zachwalał Multikani (bez silnika, sama pokrywa i puszki) jako prefiltr.

Edytowane przez r10