Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak, to jest wkład do standardowego filtra, taki założłem na razie do prób szczelności, ale nie pasuje idealnie, jest trochę za krótki. Docelowo będzie założny dedykowany. Jak się zużyje to i tak sznurki odwinę i założę owatę.
Jeśli jest za krótki to cała woda idzie górą, omijając sznurek. Wkład powinien ściśle przylegać do dna kielicha i u góry w korpusie, wtedy ma to sens. Kup wkład dedykowany do tego korpusu i wtedy jak się zużyje odwiń sznurek i nawiń włókninę.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Wiem Bartku, od spodu podłożyłem kawałek folii który zatyka rurkę jednocześnie dociska wkład do góry korpusu. Rozwiązanie tymczasowe, nie mniej woda nie omija wkładu i jest filtrowana.

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przeprowadziłem test przepływu na moim narurowcu. Filtr wstępny nadal ma wkład nie oryginalny, ale tak jak pisałem woda nie omija go i jest filtrowana. Korpus biologiczny wypełniony ceramiką. Wyniki są takie:

bieg 1 =20 L/min  = 1200 L/godz

bieg 2=30 L/min  = 1800 L/godz

bieg 3=40 L/min  = 2400 L/godz

Pomiary są mniej więcej dokładne.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Przez kilka miesięcy użytkowania narurowca na korpusach big blue, przetestowałem kilka rodzajów wkładu do filtra mechanicznego.

Pierwszym był wkład sznurkowy ze standardowego korpusu.IMG_20211114_143748.thumb.jpg.0d5a8a6e40cbdfe2ab344954973d3f6b.jpg

Na tym wkładzie czystość wody oceniam na 4. Przepływ wody zadowalający, niestety wkład szybko się zapychał, wytrzymywał tydzień po czym przepływ wody spadał radykalnie. Do tego wkładu dodatkowo dołorzyłem owatę, owijając ją w około wkładu. Ten zabieg poprawił czystość wody na 5. Niestety nadal wkład szybko się zapychał.

Drugim wkładem był wkład sznurkowy 50 mikronów, dedykowany do big blue.

IMG_20211114_125410.thumb.jpg.3a93060fce72b895178df6fbd0506fad.jpg 

Na tym wkładzie w ogóle nie udało mi się uruchomić filtracji. Jest na tyle gęsty że pompa nie poradziła sobie ze zbyt małą ilością wody na dolocie.

Najlepsze wyniki uzyskałem na wkładzie siatkowym.

IMG_20211114_125423.thumb.jpg.cbd0b10fecfdb78aa21660e69a3f6135.jpg 

taki wkład owinięty najpierw pianką filtracyjną 20 ppi

IMG_20211114_125644.thumb.jpg.f780a8a8c7723552dec5bfe05a9e9a4c.jpg 

a potem jeszcze owinięty owatą.

IMG_20211114_130356.thumb.jpg.d766662ae4b3eba32e70f109d61d7fd2.jpg

Przy takim wkładzie przepływ zwiększył się znacząco, a wkład wytrzymuje śmiało 3 tygodnie bez spadku przepływu. Czystość wody jest mocno zależna od ilości nawiniętej owaty. Na razie oceniam na -5. Do idealnego kryształu (6) jeszcze brakuje, będę jeszcze próbował z większą ilością owaty. Później dodam zdjęcie poglądowe czystości wody, teraz jestem świeżo po czyszczeniu filtra i szyb w akwa i woda jest jeszcze zmącona.

IMG_20211114_150434.thumb.jpg.acbb737641f21ad7ea97c5318ff65759.jpg

IMG_20211114_150508.jpg

Edytowane przez Bartek_De
Poprawiono formatowanie tekstu
  • Lubię to 2
Opublikowano

Dowiodłeś tym eksperymentem, że stosowanie korpusów typu Big Blue w sekcji mechanicznej jest bez sensu, skoro i tak używasz w nich wkładów dedykowanych do korpusów standardowych 10". Pomijam fakt ceny korpusów Big Blue. Może gdybyś zamontował pompę przed korpusem to wtedy pewnie poradziła by sobie z oporem jaki stawia wkład dedykowany do Big Blue. Takie korpusy w mojej opinii mogą mieć zastosowanie w sekcji biologicznej, ze względu na dużą pojemność złoża.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ten wkład siatkowy jest dedykowany do big blue, stosując go tak jak to opisałem uważam że ma to sens. Taki korpus zajmuje mniej miejsca niż dwa standardowe korpusy, a przepływem myślę że ma przewagę. Natomiast wkłady sznurkowe standardowe czy dedykowane do BB nie mają sensu zastosowania.

Tak wygląda przepływ na 3 biegu pompy:

Edytowane przez Jelonek
  • Lubię to 2
Opublikowano
26 minut temu, Jelonek napisał:

Ten wkład siatkowy jest dedykowany do big blue

To jest wkład dedykowany do BB https://allegro.pl/oferta/filtr-wody-wklad-siatkowy-10-big-blue-netss10bb-11269882285 Ten którego używasz to standardowy wkład 10", a że twój korpus to BB 10" to wkład po prostu do niego pasuje. Przy kolejnym czyszczeniu może przygotuj sobie ten wkład w odwrotnej kolejności czyli na wkład siatkowy nawiń watę, a dopiero na nią piankę. Myślę, że powinno to działać jeszcze lepiej.

Aa i nie spróbowałeś jeszcze jednej opcji, mianowicie samej gąbki. Do standardowych korpusów nawijałem na rurkę po sznurku pas gąbki 45ppi 25x50x1cm. U Ciebie, ze względu na znacznie większą średnicę korpusu, mógłbyś nawinąć pas 25x100x1cm.

• Lubię to 2
Opublikowano

Masz rację Bartku ten wkład z twojego linku jest dedykowany ( piekielnie drogi). Nie wiem dlaczego ten, który Ja kupiłem był opisany jako wkład do BB. Grunt że pasuje. Przy następnym czyszczeniu filtra zrobię tak jak mówisz, czyli najpierw owata a na nią gąbka.

• Lubię to 1
Opublikowano

Po czyszczeniu filtra i ogólnych porządkach woda była zmącona. Minął dzień i wygląda to już znacznie lepiej.IMG_20211116_072631.thumb.jpg.81cf63a425277e1c6ed6553fb806624e.jpg

W korpusie do filtracji chemicznej, umieściłem dodatkową ilość owaty, z racji tego że nie używam teraz żadnego złoża chemicznego. Macie może jakieś pomysły co można by tam dać zamiast tej owaty, tak aby uzyskać wodę kryształ? Czytałem w którymś poście o ściereczkach z mikrofibry. Może to by się sprawdziło?