Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie, startować na chlorku amonu + bakterie bez pożywki, czy na jakimś gotowcu ala Sera Nitrivec/ Seachem Stability? 

Edytowane przez sabotage
Opublikowano

Można przepuścić wodę przez węgiel aktywny lub użyć uzdatniacza, ale tylko takiego, który nie neutralizuje związków azotu, bo zniszczy całą pożywkę dla bakterii.

Wy-Tapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

Chlorek amonu + brud ze starego filtra (lub ziemia ogrodowa (ale nie sterylna)) + trochę cukru + trochę drożdży + fosforany ewentualnie karma dla ryb.... :) Chlorek kilka ppm od razu... i spokojnie czekać...

Jeśli w wodzie chlor lub chloramina to uzdatniacz (podsiarczyn sodu) :)

Edytowane przez triamond
Pomyłka...
Opublikowano
W dniu 27.06.2021 o 16:13, sabotage napisał:

Słuchajcie, startować na chlorku amonu + bakterie bez pożywki, czy na jakimś gotowcu ala Sera Nitrivec/ Seachem Stability? 

Zainteresuj się tym tematem .

• Lubię to 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się jeśli pozwolisz #sabotage do Twojego wątku. Startuję właśnie 1000l. Ryby przyjadą za 2 tyg a ja mogę mieć w tym czasie co najwyżej 40l wody z podmian w innym akwarium. Mam starter Seachem Stability ale zastanawia mnie czy te bakterie namnożą się i zasiedlą filtry bez pożywki. Przyszło mi do głowy  (nie linczujcie mnie od razu) AdBlue - tak to do redukowania NOx w spalinach diesli. To jest chemicznie czysty mocznik 42,5% a reszta to woda demi. Wszystko produkowane pod bardzo restrykcyjna normą. Jak myślicie? Czy tak podany mocznik zadziała? No i ile tego można dać na 1000l?

Opublikowano
20 godzin temu, Protomelas napisał:

Podepnę się jeśli pozwolisz #sabotage do Twojego wątku. Startuję właśnie 1000l. Ryby przyjadą za 2 tyg a ja mogę mieć w tym czasie co najwyżej 40l wody z podmian w innym akwarium. Mam starter Seachem Stability ale zastanawia mnie czy te bakterie namnożą się i zasiedlą filtry bez pożywki. Przyszło mi do głowy  (nie linczujcie mnie od razu) AdBlue - tak to do redukowania NOx w spalinach diesli. To jest chemicznie czysty mocznik 42,5% a reszta to woda demi. Wszystko produkowane pod bardzo restrykcyjna normą. Jak myślicie? Czy tak podany mocznik zadziała? No i ile tego można dać na 1000l?

Wypij dwa piwa i siknij do akwa ...