Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden z moich maingano ok 4 cm. upatrzył sobie kawałek skały i wygania stamtąd ryby.. Czyżby taki młodzieniec zajmował sobie rewirek ?

Przypomnę że w akwa jest 8 saulosi i 12 maingano .

Opublikowano

Mnie to jakoś specjalnie nie dziwi (chyba, że oboje mamy "inne" pyszczaki :twisted: ). U mnie sytuacje tego typu też miały miejsce. Ryba 4cm to już nie taki gówniarz i teraz powoli będą wchodzić w jej życie "dorosłe" zachowania :wink:

Opublikowano

Oczywiście. Rybki juz od młodości będą się bawiły w zajmowanie rewirów i walki jednakże czesto zajmowane terytoria będą krótkotrwałe.

To jeden z piękniejszych i zabawnych okresów w hodowli tych ryb;)

Opublikowano

Rewir jest w genach tych ryb. Będą próbowały go zająć np u saulosi pomaga to na wykrycie samca. U maingano niestety nie terytorialne sa zarówno samce jak i samice.

Opublikowano

Haris a jak to odbywa sie z socolofi ? Bo u mnie rybki jeszcze mlode ale widze ze juz 2 z nich rzadza w akwa sa pieknie wybarwione na niebiesko-fioletowo z pletwami pieknie zaznaczonymi czarnym kolorem ;) Maja juz upatrzone swoje groty tak sie zlozylo ze jedna z nich jest w centrum akwa i tam dochodzi do zgrzytow praktycznie codziennie ;f ale narazie to to chyba zabawa jest czyli stroszenie pletw i wzajemne przeganianie sie. A pozostale tylko z bokow patrza co sie dzieje czasem niepewnie wplywajac w wir gonitwy ;) Tylko ze socolofy beda miec tak na oko z 5-6cm. Co ciekawe mam rowniez z nimi mniejsze sporo msobo i socolofy tak jakby ich nie widzialy. Moze to dlatego ze sa one praktycznie o polowe mniejsze no ale z kolei msobo plywaja sobie doslownie wszedzie takie male cfaniaki nie boja sie niczego nawet wplywajac do wykopanego dolka najwiekszego z socolofow ten im nic nie robi tu jest ciekawa sytuacja.

Opublikowano

Socolofi również jest terytorialne w przypadku Pań i Panów. Tyle, ze przebywanie w jednej grupie gatunkowej ryb w tym samym wieku i tej samej wielkości ( przy zakupie ) daje nadzieje że ryby które najszybciej odbiły wielkościa i zajmuja najlepsze rewiry to samce. Nie są to jednk wskazówki 100 % bo w kupowanym stadku może byc np samica starsza pochodząca z gorszych warunków która dostaje speeda gdy warunki się polepszyły.