Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś z was manu siebie czarny piasek/żwirek? Chciał bym wiedzieć jak to się sprawdza jeśli chodzi o czystość dna zbiornika czy wogole na nim widać jaki kolwiek "syf" Mam u siebie zwykły piasek kwarcowy z obi 0.8-1.2 jasny i widać na nim wszystko. Z jednej strony dobrze bo wiem gdzie i co sprzątać ale na czarnym... Jestem strasznie napalony na czarny piasek albo drobny żwirek ale jak to się ma do sprzątania.. Proszę o pomoc a może ewentualnie jakieś zdjęcie jak to wygląda w realu 

Opublikowano

sam kilka miesięcy temu miałem zachciankę i zmieniłem piasek jasny na czarny/ciemny. Akwarium roślinne z plażą i kamieniami.

Jednak ja zakupiłem czarny kwarcowy - nie ostry tak jak bazalt. Barwiony. Kolor ciemny grafit (po za wodą czarny). nie brudził wody, kolor nie schodził.

Z dobrą cyrkulacją kup za dużo nie widziałem ale rzucają się na pewno mniej niż na zwykłym piasku.

kupowałem tutaj: https://allegro.pl/oferta/piasek-kwarcowy-0-1-0-4mm-ozdobny-kazdy-kolor-1kg-10040100003

Opublikowano

Ogólnie piasek i widoczność syfu na plus, sprawdza się moim zdaniem o wiele lepiej od jasnego, jedyny minus ciężko go dobrze wypłukać ale po wyklarowaniu woda super.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1