Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o rady. Od ponad miesiąca w moim akwarium mam mnóstwo malutkich bąbelków powietrza. Kombinowałem z różnymi gąbkami i watą i efekt taki sam. Podejrzewam, że filtr może gdzieś ciągnąć lewe powietrze ale nie wiem skąd. Czy ktoś miał podobny problem z bąbelkami powietrza w akwarium? Nie mam dodatkowego filtra wewnętrznego a baniak ma 200l o wymiarach 100x40x50.

Opublikowano
46 minut temu, pavlosokol napisał:

Mam właśnie taki model

@pavlosokolJeżeli ta odpowiedź odnosi się do mojego pytania o  skimmer Eheim 350 to suwak w nim daj na minimum. To jest przyczyną  tego , że powstają bąbelki. Jeżeli dasz na minimum to i tak skimmer ten spokojnie zrobi swoją robotę. Nie wiem czemu tak jest ale w przypadku tego skimmera suwak w pozycji max powoduje  problem z bąbelkami. Daj śmiało na minimum.  Czyść gąbkę w nim raz na tydzień bo jak się zapcha to jego skuteczność spada . 

50 minut temu, pavlosokol napisał:

Myślę jeszcze o wewnętrznym turbo tylko nie wiem jaką moc 1000 czy 1500 na taki zbiornik

Bierz 1500 . Różnica w cenie nie jest wielka , pralki Ci nie zrobi  bo ma regulacje przepływu. Różnica w poborze prądu też nie jest zbyt wielka.

• Lubię to 3
Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

@pavlosokolJeżeli ta odpowiedź odnosi się do mojego pytania o  skimmer Eheim 350 to suwak w nim daj na minimum. To jest przyczyną  tego , że powstają bąbelki. Jeżeli dasz na minimum to i tak skimmer ten spokojnie zrobi swoją robotę. Nie wiem czemu tak jest ale w przypadku tego skimmera suwak w pozycji max powoduje  problem z bąbelkami. Daj śmiało na minimum.  Czyść gąbkę w nim raz na tydzień bo jak się zapcha to jego skuteczność spada . 

Bierz 1500 . Różnica w cenie nie jest wielka , pralki Ci nie zrobi  bo ma regulacje przepływu. Różnica w poborze prądu też nie jest zbyt wielka.

Dzięki. Filtr kupiony zaraz będzie montaż. Skimmer miałem skręcony na minimum. Posmarowałem uszczeli. Zobaczymy czy pomoże

• Lubię to 1