Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Padła mi jedna sztuka hongi sweden. Wczoraj zauważyłem, że ma bardzo powolne ruchy, czasami dostawała ruchu obrotowego. Dziś leżała na dnie. Raczej wykluczam udział innych ryb. Na oko wyglądała normalnie, nie było niczego na skórze, płetwy całe. Co to może być? I czy mam co robić czy czekać na rozwój sytuacji?

zbiornik 300 l. 
obsada: chindongo saulosi, labidochromis hongi sweden, Iodotropheus sprengerae
Filtry: Orca 1000 (wewn.), aquael altramax 1000
Parametry wody: PH - 7,8  NH3 - 0  NO2 - <0.01  NO3 - <0,5

Edytowane przez Yacek
Opublikowano

@Yacek a akwarium masz stabilne? W sensie czy biologia u Ciebie daje radę?

Na ostatnim zdjęciu które wrzuciłeś w innym temacie woda była wręcz mleczna - co jest częstym oznakiem kulejącej bądź niedojrzałej biologi..

Znasz parametry wody? 

Opublikowano

To tak wyglądało, bo zdjęcie pod światło robione. Woda jest przezroczysta, parametry dobre. NO2 i NO3 na pierwszym kółeczku w teście JBL.
Miałem niedawno polowanie na auratusy, sporo wody spuściłem i podmianę zrobiłem trochę za dużą, ale nowa woda poszła przez ustrojstwo i na drugi dzień badałem parametry.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jacku, żeby nie było wątpliwości, zapoznaj się z zasadami działu (poniżej), Edytuj swój pierwszy post i podaj wszystkie brakujące dane według zasad. Nikt nie będzie wróżył z fusów.

• Lubię to 1
Opublikowano

Może kotlet już, ale. Jeżeli inne ryby ok i nic się nie dzieje to pewnie wynik agresji. Wewnątrz bądź zewnątrz gatunku dzieją się czasem cuda. I często w nocy przy zgaszonym świetle, kiedy nie ma możliwości pełnej obserwacji. Ostatnio obserwuje swoje ryby w nocy, przy minimalnym oswietleniu i spostrzeżenia są zupełnie inne niż w dzień. Aniołki zmieniają się w demony. Saulosi nieźle dają czadu po ciemku, zwłaszcza samice. Temat na dłuższy opis w życiu zbiornika. Ale takie pojedyncze problemy, to może być pobicie, nawet jak tego nie zauważyłeś.

• Lubię to 1