Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat automatycznych karmników przewija się na Forum jak "bumerang"^_^. Chciałbym pominąć zróżnicowane opinie co do czasu, na jaki możemy zostawić ryby bez karmienia, bo tych jest niemal tyle, ilu piszących.  Prośba o opinie użytkowników konkretnych modeli z krótkim opisem. Zwłaszcza, jeśli chodzi o powtarzalność dawki sypanego pokarmu i ewentualne problemy z zawilgoceniem karmy. 

Czy ktoś z Was używa/ł karmnik Grasslin Rondomatic 400 ? Pomijając sposób, w jaki jest sterowany / choć często im prościej, tym pewniej /, wydaje się, że z góry założone dawki zapewniają największe bezpieczeństwo. 

Opublikowano

Używam tego modelu. Najdłużej zostawiłem akwarium na 10 dni pod jego opieką. Zasypuję granulatami Northfin, Natutefood i płatkami spiruliny JBL. Działa bez zarzutu. Mam w innych akwariach Eheim 3582 podający poprzez ślimak i jakieś chińczyki z obracającym się pojemnikiem. Nie mają problemu z granulatami, płatki lubią zapchać wylot i wymagają znacznego rozdrabniania. Precyzja odmierzania porcji taka sobie. Grasslin pozwala na dowolną kompozycję każdej dawki pod względem składu i ilosci. Problemów z zawilgoceniem pokarmu nie zaobserwowałem. Ogólnie z czystym sumieniem polecam.

Opublikowano

Dzięki @pulpet za opinię. Też rozważałem Eheim 3582 i 3581, ale moje wątpliwości budzi niejednakowa ilość podawanego pokarmu. Więc chyba skuszę się na Grasslin Rondomatic 400.  Niemal co tydzień trzy- cztery dni poza domem, to trochę za dużo przerw w karmieniu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Waclaw napisał:

Niemal co tydzień trzy- cztery dni poza domem, to trochę za dużo przerw w karmieniu.

Ustaw raz dziennie na minimum i będzie git.

Ja używam jbl jeżeli nie ma mnie dłużej niż 3dni. Podajnik ślimakowy. Zazwyczaj każda porcja odrobinę inna, ale ustawiony raz dziennie na dosyć małą porcję jest ok. Ważne aby był zamontowany w idealnym poziomie, inaczej klapka jest lekko uchylona i pokarm nabiera wilgoci. Wzgledem Eheim przekonała mnie cena ;)

P.S. Jest takie powiedzenie, że głodna ryba, to zdrowa ryba ;)

• Lubię to 1
Opublikowano

Może trochę nie w temacie, ale jak miałem poprzednie akwaria z podrośniętą mbuną to wyjeżdżałem kilka razy w roku na 7-10 dni i w ogóle nikt nie zaglądał. 

Podobno z dorosłą obsadą każdy biotop pociągnie pół miesiąca bez żadnych skutków ubocznych, a malawi to chyba miesiąc dałoby radę?

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, bojack napisał:

Jest takie powiedzenie, że głodna ryba, to zdrowa ryba ;)

22 minuty temu, ziemniak napisał:

Podobno z dorosłą obsadą każdy biotop pociągnie pół miesiąca bez żadnych skutków ubocznych, a malawi to chyba miesiąc dałoby radę?

Z pewnością każdy z Was ma po części rację, jednak wydaje mi się, że permanentny stan- jemy trzy dni, potem przez kolejne cztery- głodówka to coś innego. Bo czym innym jest sporadyczna, kilkudniowa głodówka, a czym innym stan ciągły. Jestem zdania- mniej i rzadziej, ale w miarę regularnie. Ale pomińmy te dywagacje.  

3 godziny temu, bojack napisał:

Ja używam jbl jeżeli nie ma mnie dłużej niż 3dni. Podajnik ślimakowy. Zazwyczaj każda porcja odrobinę inna, ale ustawiony raz dziennie na dosyć małą porcję jest ok. Ważne aby był zamontowany w idealnym poziomie, inaczej klapka jest lekko uchylona i pokarm nabiera wilgoci. Wzgledem Eheim przekonała mnie cena ;)

Dzięki @bojack za opinię o JBL.

• Lubię to 3
Opublikowano

Używałem kilka razy Hydor Mixo i generalnie spełnia swoje zadanie. Dawki w miarę powtarzalne, pokarm nie łapie wilgoci, 2 karmienia dziennie podawane każde w jednej porcji.

Jednak teraz kupiłbym karmnik który jedno karmienie rozkłada na kilka porcji, JBL ma taką opcję, nie wiem jak inne.

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przez ostatnie cztery dni testowałem Grasslin Rondomatic 400. Zdecydowanie ogromną zaletą jest mozliwość zasypania różną karmą, a także z góry założona  ilość. Nastawy proste i bezproblemowe. Jednak trzeba dobrać właściwy pokarm-  niektóre chyba złapały trochę wilgoci i nie wysypywały się.  To wymaga jeszcze dopracowania, ale poza tym- nie mogę powiedzieć złego słowa.

• Lubię to 2