Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

jak rozwiązać filtrację zewnętrzną (kubełek oraz pompa + 2 korpusy narurowe) z tłem strukturalnym?

oczywiście fajnie by było jakby te 2 rury można było ukryć w tle, tylko czy tak się da? jakiś rodzaj kanału? co z wodą w tym kanale/tle?

Opublikowano

Cześć,

Też będę mial kubełek i narurowca. Planuje wyciąć kanalik na rurki w tle które ma 10 cm grubości nożykiem do styropianu. Ciekaw jestem jak inni to rozwiązali 

Opublikowano

Okrągłe dwie systemowe kratki (zamontowane w tle) wpuszczające wodę za tło (na dole np lewej strony).

Zasysy filtrów za tłem (na dole np prawej strony) by zapewnić ruch wody za tłem.

Dwa wyrzuty filtrów (na górze np. prawej strony) rurkami przechodzącymi przez tło (nie wystającymi) - wyrzut wody przed tło do właściwej przestrzeni akwarium.

Sposobów wykorzystania miejsca za tłem jest wiele. Najbardziej ekstensywnym jest zbieranie osadów z dna przestrzeni za tłem. Najbardziej intensywnym wykorzystanie miejsca na różnego typu filtracje, lokalizacja grzałki, korzenie hydroponiki itp, itd

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

czytałem i chyba nie zrozumiałem :)

nie chcę nic więcej umieścić za tłem, niż 2 rury wlotowe, żadnych gąbek itd.

czy wystarczy zrobić dziurę/wlot w tle na dole i w tło wsadzić rurę wlotową do kubełka? czy zabrudzenia będą dobrze zbierane? obawy mam tylko czy woda w przestrzeni za tłem (gdzie jest wlot) będzie jedynie wciągana/czyszczona, a sam zasys w dziurze w tle będzie mało wydajny.

Edytowane przez freelanc3r
Opublikowano
czytałem i chyba nie zrozumiałem
nie chcę nic więcej umieścić za tłem, niż 2 rury wlotowe, żadnych gąbek itd.
czy wystarczy zrobić dziurę/wlot w tle na dole i w tło wsadzić rurę wlotową do kubełka? czy zabrudzenia będą dobrze zbierane? obawy mam tylko czy woda w przestrzeni za tłem (gdzie jest wlot) będzie jedynie wciągana/czyszczona, a sam zasys w dziurze w tle będzie mało wydajny.
Przeczytaj jeszcze raz, uważnie to co napisał@tom77

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To ja się dołożę do pytania, żeby nie robić nowego wątku.

Chcę schować rurki 'zasysowe' od filtrów w module w rogu. Będzie pionowy moduł w którym będą 2 lub 3 'zasysy'. Lepiej wypuścić rurę prosto do kratki na boku modułu, czy wpuścić rury do modułu i po prostu w module dać kratkę którą napłynie woda? Wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie będzie bardziej skuteczne dla filtracji mechanicznej, a w module nie będzie zbierał się syf. Jak uważacie?