Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Czy poza Military Helmet mogę wsadzić do baniaka coś innego? Glonojada kiryska czy inna krewetke? Osobiście mam 2 helmety i pełen szacunek dla tych ślimaków bo robią robotę zarówno u pyszczakow jak u bojownika mojej córci. Ale coś innego da rade wsadzić? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Majk88 napisał:

kiryska czy inna krewetke?

Będą potraktowane jako pokarm! nie rób tego.

A odnosząc się do pytania zawartego w tytule temat: jeżeli chodzi o sensu stricto sprzątanie  to jak zapewnisz dobrą cyrkulację to ryby przydenne nie będą miały co tam sprzątać. Robiąc podmiany sam posprzątasz ściągając wodę wężem . No chyba , że będą tylko dla samej ozdoby akwa.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
Będą potraktowane jako pokarm! nie rób tego.
A odnosząc się do pytania zawartego w tytule temat: jeżeli chodzi o sensu stricto sprzątanie  to jak zapewnisz dobrą cyrkulację to ryby przydenne nie będą miały co tam sprzątać. Robiąc podmiany sam posprzątasz ściągając wodę wężem . No chyba , że będą tylko dla samej ozdoby akwa.
Andrzeju, myślę że koledze chodzi o ekipę "sprzątającą" glony, bo temat pierwotnie był w dziale glony.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

Andrzeju, myślę że koledze chodzi o ekipę "sprzątającą" glony, bo temat pierwotnie był w dziale glony.

Niby tak. Ale poniżej kolega pisze o:

12 godzin temu, Majk88 napisał:

Glonojada kiryska czy inna krewetke?

..a kirysek czy krewetki  czyszczą przede wszystkim dno z odpadów organicznych.  Z drugiej strony wcześniej napisał o Helemtach co sugeruje czyszczenie z glonów. Dlatego sam musi  sprecyzować swoją myśl co te ryby mają czyścić.

• Lubię to 1
Opublikowano

No tak troszkę słabo sprecyzowane przepraszam mój błąd. Jeśli chodzi o glony to uważam że Helmet robi świetna robote i poza nimi nie musze w nic innego inwestować. Akwarium ma 5 msc i od samego początku ślimaki pracują. A chodzi mi o sprzątanie dna z odpadow. 

IMG_20210417_103128.jpg

IMG_20210417_103140.jpg

IMG_20210417_103206.jpg

W tych zakamarkach dużo "syfu" Się zbiera i chodzi mi o sprzątanie i czyszczenie właśnie takich miejsc. Chyba że najlepszym rozwiązaniem będzie ręczne czyszczenie wężykiem przy podmianie

Opublikowano
15 minut temu, Majk88 napisał:

A chodzi mi o sprzątanie dna z odpadow. 

Tym się nie martw. Tak jak pisałem wyżej..dobra cyrkulacja ( metodą prób i błędów) oraz cotygodniowa podmiana wody ( ściąganie odpadków wężem) i zapominasz o ewentualnym problemie.

• Lubię to 2
Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tym się nie martw. Tak jak pisałem wyżej..dobra cyrkulacja ( metodą prób i błędów) oraz cotygodniowa podmiana wody ( ściąganie odpadków wężem) i zapominasz o ewentualnym problemie.

Ale synodontisy też swój urok mają 😉

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.