Majk88 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam serdecznie. Czy poza Military Helmet mogę wsadzić do baniaka coś innego? Glonojada kiryska czy inna krewetke? Osobiście mam 2 helmety i pełen szacunek dla tych ślimaków bo robią robotę zarówno u pyszczakow jak u bojownika mojej córci. Ale coś innego da rade wsadzić? Cytuj
Bartek_De Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Przeniosłem do właściwego działu. Cytuj
marekmax77 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Również polecam Synodontisy u mnie akurad Lucipinnis Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Majk88 napisał: kiryska czy inna krewetke? Będą potraktowane jako pokarm! nie rób tego. A odnosząc się do pytania zawartego w tytule temat: jeżeli chodzi o sensu stricto sprzątanie to jak zapewnisz dobrą cyrkulację to ryby przydenne nie będą miały co tam sprzątać. Robiąc podmiany sam posprzątasz ściągając wodę wężem . No chyba , że będą tylko dla samej ozdoby akwa. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez AndrzejGłuszyca 2 Cytuj
Bartek_De Opublikowano 17 Kwietnia 2021 #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Będą potraktowane jako pokarm! nie rób tego. A odnosząc się do pytania zawartego w tytule temat: jeżeli chodzi o sensu stricto sprzątanie to jak zapewnisz dobrą cyrkulację to ryby przydenne nie będą miały co tam sprzątać. Robiąc podmiany sam posprzątasz ściągając wodę wężem . No chyba , że będą tylko dla samej ozdoby akwa.Andrzeju, myślę że koledze chodzi o ekipę "sprzątającą" glony, bo temat pierwotnie był w dziale glony. Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Kwietnia 2021 #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Bartek_De napisał: Andrzeju, myślę że koledze chodzi o ekipę "sprzątającą" glony, bo temat pierwotnie był w dziale glony. Niby tak. Ale poniżej kolega pisze o: 12 godzin temu, Majk88 napisał: Glonojada kiryska czy inna krewetke? ..a kirysek czy krewetki czyszczą przede wszystkim dno z odpadów organicznych. Z drugiej strony wcześniej napisał o Helemtach co sugeruje czyszczenie z glonów. Dlatego sam musi sprecyzować swoją myśl co te ryby mają czyścić. 1 Cytuj
Majk88 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 No tak troszkę słabo sprecyzowane przepraszam mój błąd. Jeśli chodzi o glony to uważam że Helmet robi świetna robote i poza nimi nie musze w nic innego inwestować. Akwarium ma 5 msc i od samego początku ślimaki pracują. A chodzi mi o sprzątanie dna z odpadow. W tych zakamarkach dużo "syfu" Się zbiera i chodzi mi o sprzątanie i czyszczenie właśnie takich miejsc. Chyba że najlepszym rozwiązaniem będzie ręczne czyszczenie wężykiem przy podmianie Cytuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Kwietnia 2021 #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 15 minut temu, Majk88 napisał: A chodzi mi o sprzątanie dna z odpadow. Tym się nie martw. Tak jak pisałem wyżej..dobra cyrkulacja ( metodą prób i błędów) oraz cotygodniowa podmiana wody ( ściąganie odpadków wężem) i zapominasz o ewentualnym problemie. 2 Cytuj
Bezprym Opublikowano 17 Kwietnia 2021 #10 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał: Tym się nie martw. Tak jak pisałem wyżej..dobra cyrkulacja ( metodą prób i błędów) oraz cotygodniowa podmiana wody ( ściąganie odpadków wężem) i zapominasz o ewentualnym problemie. Ale synodontisy też swój urok mają 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi