Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za dwa dni dotrze do mnie wygłodniałe stadko maluchów 3-4 cm, po 10 szt. z każdego gatunku, a ja nie wiem czym je nakarmić. Wielka prośba o pomoc.

-Labeotropheus fuelleborni Katale 

-Pseudotropheus acei Luwala 

-Metriaclima  msobo Magunga

-Pseudotropheus elongatus Mphanga  

Co kupić na początek z pokarmów klasy Premium? W jakich rozmiarach? 

Opublikowano (edytowane)

Niewiele się znam ale proponuje Neturefood Premium cichlid rozmiar S. U mnie akurat była wersja plant. Niektórzy producenci piszą że to rozmiar S albo mini ale kule wielkie są czasami. Oczywiście fajne też będą po prostu płatki. Ja u siebie karmię od 4 miesięcy JBL novo Malawi. Pyszności :)

trochę większe kuleczki są w Dainichi Cichlid veggie FX baby. U mnie każda ryba to je, jest amok. 

kiedyś do podobnych maluchów kupiłem Tropical soft line africa herbivore, ale kulki są bardzo duże i wiele rybek nie mogło ich jeść. Próbowały ale był kłopot. Dopiero jak podrosły i mają dużo więcej jak 5 cm to jedzą bez problemu. 

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Waclaw napisał:

Pseudotropheus elongatus Mphanga

Wacku, teraz to Chindongo sp. elongatus mphanga.

Jako podstawę żywienia ww gatunków polecę Ci Tropical Spirulina Super Forte 36% (płatki) https://allegro.pl/oferta/tropical-spirulina-super-forte-36-pokarm-250ml-8465810444

Dodatkowo Tropical Pro Defence https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-s-100ml-probiotyk-7490770996 (jest jeszcze xxs, ale nie wiem jak małe będziesz miał ryby. Do przemyślenia https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-xxs-100ml-70g-probiotyk-9520385132) Naturefood Cichlid Plant https://allegro.pl/oferta/naturefood-cichlid-plant-s-130ml-45g-dla-pielegnic-9910519479 to na początek powinno wystarczyć, a na pewno jeszcze ktoś coś doda.

Celowo dałem linki od jednego sprzedawcy, nie dlatego, że chcę go promować, ale dlatego że jest w miarę tanio, będziesz miał wszystko w jednej paczce i darmową wysyłkę jeśli jesteś "Smart".

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki Bartku za zwrócenie uwagi co do właściwego nazewnictwa.  I oczywiście wielkie dzięki za podesłane linki. Rano zamówię kpl. Pozdro 

3 godziny temu, Pikczer napisał:

Niewiele się znam ale proponuje Neturefood Premium cichlid rozmiar S. U mnie akurat była wersja plant. Niektórzy producenci piszą że to rozmiar S albo mini ale kule wielkie są czasami. Oczywiście fajne też będą po prostu płatki. Ja u siebie karmię od 4 miesięcy JBL novo Malawi. Pyszności :)

trochę większe kuleczki są w Dainichi Cichlid veggie FX baby. U mnie każda ryba to je, jest amok. 

kiedyś do podobnych maluchów kupiłem Tropical soft line africa herbivore, ale kulki są bardzo duże i wiele rybek nie mogło ich jeść. Próbowały ale był kłopot. Dopiero jak podrosły i mają dużo więcej jak 5 cm to jedzą bez problemu. 

Przejrzałem Twój  wcześniejszy wątek, i doczytałem sugestie i uwagi kolegów. Skarbnica wiedzy 😀

• Lubię to 1
Opublikowano

173449592_493491841681762_8627430997164458409_n.thumb.jpg.c6a8950dc0acec5af59e1fbbfc4502d7.jpg

Wszystko kupione na aledrogo od jednego sprzedawcy (trzmiel i pszczoła to moje ulubiony owady - serio je uwielbiam). Jedyny minus to długa wysyłka. W poniedziałek zamówione, przyszło w czwartek. Od innych sprzedawców inne akcesoria akwarystyczne zamówiłem w poniedziałek o 10:30, we wtorek o 13:00 leżały już w paczkomacie. 

Opublikowano

Przyznam, że przy takiej ilości pokarmów i wariantów układania jadłospisu, czuję się nieco zagubiony^_^. Zależy mi na tym, żeby stosować pokarmy klasy Premium, zapewniające możliwie największy dobrostan mieszkańców.

W tej chwili mam:

a.   "jakaś" ? Spirulina size xxs / dostałem od hodowcy/.

b.   pokarm wybarwiający ?? / również od hodowcy/

c.   Tropical soft line Africa Herbivore sinking chips + spirulina + laminaria + chlorella + calanus / zakupione/.

d.   Tropical soft line America sinking sticks + calanus + garlic + astaxanthin + insects kupione/.

Powyższe, pierwsze dwa pokarmy traktuję jako coś zastępczego /chwilowego/. 

Opierając się na sugestii Bartka, a także innych kolegów którzy proponowali i polecali  zakup:

1.    Tropical Spirulina Super Forte 36%- flakes.

2.   Tropical Pro Defonce- size S.

3.   Nature food Cichlid Plant

4.  Omega one freshwater flakes.

prosiłbym o pomoc w zaplanowaniu zakupu brakujących / uzupełniających/ pokarmów z w/w, z uwzględnieniem zamienników, które już posiadam. A może jeszcze innych?  Które z nich należy traktować jako podstawowe, które jako uzupełnienie lub dodatek ? Będę wdzięczny za pomoc w usystematyzowaniu.  

Opublikowano (edytowane)

Ja nie stosuje wcale głodówki, ryby karmię dwa razy dziennie i wcale nie są za grube. Najważniejszy jest umiar w podawaniu pokarmów. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 13.04.2021 o 21:10, Waclaw napisał:

Za dwa dni dotrze do mnie wygłodniałe stadko maluchów 3-4 cm, po 10 szt. z każdego gatunku, a ja nie wiem czym je nakarmić. Wielka prośba o pomoc.

-Labeotropheus fuelleborni Katale 

-Pseudotropheus acei Luwala 

-Metriaclima  msobo Magunga

-Pseudotropheus elongatus Mphanga  

Co kupić na początek z pokarmów klasy Premium? W jakich rozmiarach? 

Witaj!

Testowałem już sporo różnych pokarmów i w mojej opinii na tą chwilę mogę tobie polecić te pokarmy dla maluszków o których również wspomniał kolega @Bartek_De  -

1. Tropical Pro Defence XXS (S będzie za duża dla ryb 3-4cm) 

2. Naturefood Cichlid Plant S

3. Spirulina w płatkach np.  Tropical Spirulina Super Forte 36%

A gdy ryby podrosną to wprowadziłbym dodatkowo do diety ryb Northfin Veggie 1mm .

Te 4 pokarmy w zupełności wystarczą ,aby zaspokoić w pełni potrzeby żywieniowe ryb. 

• Lubię to 4

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.