Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym się dowiedzieć czy taka filtracja będzie dobra do akwarium 240l.

Moja propozycja filtracji

filtr biologiczny happet orca 350

narurowiec 5300l/h

wkłady

gąbka 45 ppi

gąbka 20 ppi

gąbka 10 ppi

2 razy ceramika

propozycja obsady 

Labidochromis caeruleus 1+3

cynotilapia sp. ,,hara" 1+3

Labidochromis sp. ,,mbamba" 1+3

Edytowane przez Kacper Ł
Opublikowano (edytowane)

Napisz coś więcej o tym narurowcu, jakiś rysunek, schemat... Jak miałoby to wyglądać? Rozumiem, że pompa z regulacją wydajności, ale czemu aż taka mocna? Kiedyś w swoim 240L używałem pompy 4000L/h i z powodzeniem dawała radę niekoniecznie na 100% mocy. Na temat filtra Happet się nie wypowiem, bo go nie znam, ale skoro budujesz narurowca to po co pchać do akwa dodatkowy filtr. Dołóż do narurowca dwa korpusy z ceramiką i w ten sposób załatwisz całą filtrację bez zbędnego sprzętu w akwarium.

edit

Teraz zauważyłem, że jednak przewidujesz dwa korpusy z ceramiką, tym bardziej dodatkowy filtr biologiczny jest zbędny.

Odnośnie obsady załóż nowy temat w dziale obsada akwarium z pyszczakami, tu dyskutujemy tylko o sprzęcie.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano (edytowane)

33 minuty temu, Bartek_De napisał:

Rozumiem, że pompa z regulacją wydajności, ale czemu aż taka mocna? Kiedyś w swoim 240L używałem pompy 4000L/h i z powodzeniem dawała radę niekoniecznie na 100% mocy.

Pompa ma trzy biegi 5300l/h 4000l/h i 2500/h.

Dodałbym jeszcze zeolit.

Przepraszam za słabą jakość zdjęcia.

170326133_300848254892310_402444185591210146_n.jpg

33 minuty temu, Bartek_De napisał:

Odnośnie obsady załóż nowy temat w dziale obsada akwarium z pyszczakami, tu dyskutujemy tylko o sprzęcie.

Dodałem to ponieważ ryby mają różny metabolizm i wydaje mi się że od tego zależy wydajność filtracji.

Edytowane przez Kacper Ł
Opublikowano
2 minuty temu, Kacper Ł napisał:

Dodałem to ponieważ ryby mają różny metabolizm i od tego zależy wydajność filtracji.

Dlatego o obsadę pytaj w odpowiednim dziale.

Na zdjęciu nic nie widać, mogę się tylko domyślać, że chcesz wszystko dać szeregowo, niestety to nie zadziała. Pompa wystarczy 25/60, a w 240L nawet 25/40. Zeolit sobie odpuść.

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał:

Na zdjęciu nic nie widać, mogę się tylko domyślać, że chcesz wszystko dać szeregowo, niestety to nie zadziała.

W takim razie co proponujesz.

Opublikowano

Tak wyglądał mój narurowiec w 240L. Dwa korpusy mechaniczne, dwa korpusy biologiczne (wszystko równolegle) piąty korpus z Purolite, ale nie jest konieczny. Pompa Ibo Beta 25/60/180. Instalacja z rur 32mm, teraz z doświadczenia wiem, że spokojnie wystarczy 25mm.

20190217_123914.thumb.jpg.9aee848c3a808f75ff8c37e407ee78b3.jpg

Użyj wyszukiwarki, tematów o narurowcu jest na naszym forum bardzo dużo, warto poczytać.

• Lubię to 1