Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otworzyłem fx6, i w dwóch koszach jest ceramika, ale nie wypełnia całych koszy, dokupić do pełna?

W najniższym koszu jest pusto, dołożyć też ceramiki, czy nie kombinować i odpalić na oryginalne, tak jak jest?

Opublikowano

Jak ktoś zerknie na post wyżej, też proszę o podpowiedź.

Dziś wkleiłem tło, zasys ukryty, tylko koszyk wystaje.

Wylot po drugiej stronie, jeden skieruję w dół po tylniej ścianie, drugi w kierunku przodu i w górę, aby robił ruch tafli.

20210506_213145.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja bym zrobił tak i mam tak od 36 dni :)

Kosze od początku najlepsza gruba gąbka, potem cieńsza, potem ceramika, potem grys koralowy i na koniec wata. Trochę luzu w koszu raczej wskazane.

Wylot i wlot najlepiej po jednej stronie lub wlot pod falownikiem. Widziałem już setki projektów i tam gdzie największy ruch to pod nim najlepszy zasys. Ja z jednej strony akwarium mam wlot na dole i wylot na górze z jednego kubła. Z drugiej strony mam wlot na dole i wylot na górze plus falownik. Zdaje to egzamin idealnie.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Okolo 130kg kamienia polnego. Zdjęcie pierwsze z wysokości mojej kanapy, drugie trochę bliżej. Z prawej pod dużym płaskim kamieniem jest grota, w której zmieści się nawet kilka dorosłych ryb. Dla maluszków ewentualnych jest bardzo dużo kryjówek. Muszę się na to napatrzeć, bo nie wiem, czy mi się podoba. Nie mam już kamieni, to niby nie problem, ale już chciałbym spać piach i zalewać. Konstruktywna krytyka i uwagi mile wskazane.

20210509_200551.jpg

20210509_200658.jpg

Opublikowano (edytowane)

Płaskie kamienie użyj jako podstawy dla innych, nie kładź ich na górę. Jeśli masz możliwość to duże podłużne ustaw na sztorc, zróżnicują ci linię i rumowisko nie będzie przypominać muru. Wymieszaj mniejsze z większymi. Zadbaj by było jak najwięcej grot. Popatrz ja mam tak ułożone

IMG_20210220_192812.jpg

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 6
Opublikowano

Problem mam ze szczelnością połączenia przy grzałce przepływowej.

Wąż od fx6 i króciec od grzałki połączyłem na silikon akwarystyczny, wąż odprowadzający wodę do akwarium zabezpieczyłem w trakcie łączenia dwoma tytyrytkami i jest ok, a ten miedzy filtrem a grzałką już nie ma tytyrytek i delikatnie przecieka.

Zabezpieczyłem to, żeby nie było powodzi, ale jak to uszczelnić szybko i dobrze, najlepiej od zewnątrz?

20210510_214354.jpg

Opublikowano

Szczelność już jest.

Gąbka z działającego filtra wypłukana.

Ph 7,7 

No2 0

No3 0

Testy NO2 I NO3 zrobiłem, żeby się ich nauczyć.

Dziś woda już czysta, nie jak na zdjęciu.

20210512_215416.jpg

Opublikowano

U mnie w 300l fx6 tak nagrzewa wodę ze grzałkę przepływową wyłączyłem, całą zimę była zbędna. A teraz coraz cieplej jest więc tym bardziej nie przyda się. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
13 godzin temu, Pikczer napisał:

U mnie w 300l fx6 tak nagrzewa wodę ze grzałkę przepływową wyłączyłem, całą zimę była zbędna. A teraz coraz cieplej jest więc tym bardziej nie przyda się. 

Jak włączyłem grzałkę pokazała 26,5 st., ustawiłem na 25,5 i przez dwa dni nie zauważyłem żeby pracowała.

Teraz się zapewne nie przyda, ale w zimie jak jest silny wiatr, to zabiera mi ciepło z domu,  wówczas będzie potrzebna.

Teraz jest dokładnym i czytelnym termometrem 😀