Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy do akwa 120x50x50  eheim professionel 4+ 350 + napowietrzacz jbl prosilent a300 i grzalka eheim jager 150w wystarczy czy coś dodać czy zmienić? Cały osprzęt jest za tłem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, szerkan87 napisał:

Czy do akwa 120x50x50  eheim professionel 4+ 350 + napowietrzacz jbl prosilent a300 i grzalka eheim jager 150w wystarczy czy coś dodać czy zmienić?

Grzałka ok, pompka nie jest potrzebna. Filtracja jest stanowczo za słaba. Eheim jako filtr biologiczny ok, ale mechanicznie nie podoła - nie ma szans.

Opublikowano
10 minut temu, szerkan87 napisał:

Ok to co mam dołożyć aby było ok ?

Rozwiązań jest bardzo dużo, możesz przewertować forum i na pewno znajdziesz coś, co będzie Ci odpowiadać.

Moim zdaniem dwa najłatwiejsze rozwiązania:

1. Prefiltr do obecnego eheima + cyrkulator który dobrze ustawiony przegoni brud do prefiltra i zapewni prawidłową cyrkulację wody. Prefiltr będziesz musiał czyścić zapewne co tydzień-dwa w zależności od wielkości i ilości obsady.

2. Dokupić filtr wewnętrzny, który zapewni cyrkulację i wyłapie zabrudzenia mechaniczne, ale tutaj nic konkretnego Ci nie polecę i w sumie nie uważam tego rozwiązania za dobre.

Są też rozwiązania trudniejsze:

1. Narurowiec z pompą, który zrobi za mechanika, a gdybyś chciał, to też za biologa i chemika.

2. Moduł z pompą/cyrkulatorem, który zrobi za mechanika/biologa.

3. Inne typy filtracji, które znajdziesz na tym forum i mogą zrobić filtrację mechaniczną/biologiczną/chemiczną.

Opublikowano
3 godziny temu, szerkan87 napisał:

O prefiltrze właśnie myślałem ale nie wiem jaki cyrkulator Czy może zakupić AQUAEL TURBO FILTER 2000 ?

Cyrkulator może być np. Jebao, żeby miał przepływ max w okolicach 5-6k l/h. Wystarczy dużo mniej, ale jebao ma regulację od 30% mocy, a czasami mocniej dmuchnąć można, żeby podnieść zalegający syfek z pod kamieni.

Turbo 2000 używają inni forumowicze z powodzeniem, ale to ktoś musiałby się wypowiedzieć. Ja tej głowicy nigdy nie używałem.