Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi, z czasem wiele pierwotnych założeń zmieniłem. Czas na małe podsumowanie.

m21.thumb.png.134419642ea87e10de3c9b50318df2c5.png

Zakończyłem etap dodawania ryb, więc wczoraj rozpocząłem kurację Microbe-lift. Wczoraj po wlaniu jakby się trochę bardziej zaczęły ocierać. Nie jest to paniczne, więc zakładam, że wszystko w normie. 

Plan szybszego startu w postaci: RO, brudnej gąbki ze starego akwarium, Bacto-Active, ceramiki podnoszącej PH chyba się udał. Oby tak było, bo ryby pływają i chyba im dobrze. Założenie GH udało się. PH trochę mniej, bo chciałem 8 i KH również, bo marzyłem około 10, ale to raczej mały/żaden powód do zmartwień?

O podmianach wody na razie zapomnieć? Wkłady typu JBL NITRATEX czy PUROLITE to też dopiero gdy azotany skoczą powyżej 20-30?

W tabelce brakuje jeszcze 8 szt rdzawych. Wczoraj doszły maluchy ok 2 cm (szerokość kciuka). Dwójka z nich zaraz po wpuszczeniu walczyła przez około 30 minut nieustannie jak dwa wściekłe psy. Komicznie to wyglądało. Samiec Elongatus cały dzień ma robotę przy przeganianiu innych. Czasami ta niby samiczka msobo postawi mu się (prośba o identyfikacje w innym dziale), ale na krótko. Także dzieje się. Póki co wygląda, że jest żwawo i wesoło. 

Dziękuje i proszę o więcej! :)  

• Lubię to 1
Opublikowano

Krótko. Za krótko. IMHO akwarium nie wystartowało.

Teraz to już za późno. Mierz parametry i nie ruszaj za dużo.

Opublikowano

Dzisiaj mierzyłem i nic się nie zmienia, tylko KH wskoczyło już na 16 :( a chcę podnieść PH i teraz się boję...

Dodatkowo pojawia się brązowy glon, jestem w szoku, że tak wcześniej - tym bardziej, że PO4 jest praktycznie cały czas równe 0, a NO3 około 5. Pojawił się również na górnym module. 

fot1.thumb.jpg.e1d4bbdf720a63cac2edd088623f4921.jpg

fot2.thumb.jpg.eabdaa6a01628685c3fa83d7b6ca102d.jpg

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, ziemniak napisał:

Dzisiaj mierzyłem i nic się nie zmienia, tylko KH wskoczyło już na 16 :( a chcę podnieść PH i teraz się boję...

Spokojnie , bez obaw. PH masz takie ( 7,6 - 7.8) , że nie musisz na siłę podnosić . KH 16 się nie przejmuj . Ja mam od lat KH20 ale nie mam ryb z odłowu i wcale się tym nie martwię.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano

Wszystko wydaje się być ok (woda kryształ, parametry wody dobre, ryby wesoło pływają), tylko zastanawiają mnie dwie rzeczy:

1) Pojawiający się coraz mocniej brązowy glon. Ja się cieszę tylko skąd się bierze? Od światła, nocnego oświetlenia (delikatne niebieskie światło przez całą noc)?

2) Ryby ocierają się o piasek. Świeże akwarium, zbyt niskie ph? Czasami raz, czasami kilka razy, ale nie panicznie, po czym jest dłuższy spokój.

m1.png.85c83581a11a66dadf2ae35f8d33676e.png

m2.thumb.png.600f312d7d55adb4684eb07cc2926fab.png

178850870_132848792104642_8976824369633204387_n.thumb.jpg.82473723533ddfb4f526ea6fda9076b7.jpg

Opublikowano
5 minut temu, ziemniak napisał:

1) Pojawiający się coraz mocniej brązowy glon. Ja się cieszę tylko skąd się bierze? Od światła, nocnego oświetlenia (delikatne niebieskie światło przez całą noc)?

Okrzemki pojawiają się w niezbyt mocno oświetlonych miejscach. Krótko świecisz stąd okrzemek.

Opublikowano
Godzinę temu, ziemniak napisał:

2) Ryby ocierają się o piasek. Świeże akwarium, zbyt niskie ph? Czasami raz, czasami kilka razy, ale nie panicznie, po czym jest dłuższy spokój.

To normalne ocieranie o piasek ryb nie trzeba się martwić ...

Opublikowano

Dzisiaj samiec elongatus miał paniczne ocieranie przez 5 sekund. W ogóle stracił kolory, teraz tylko czasami jest ładnie wybarwiony. Spróbuje nie karmić dzień/dwa. Parametry wody ok, tylko KH skoczyło w dość szybkim czasie do 18, a PH jest 7,5-7,6 na ogólnym, 7,6-7,8 na szczegółowym. Może ph faktycznie jest ok. 7,5 i to też przyczyna plus skok KH. Przestanę sypać Seachem Malawi, bo tylko KH i TDS skacze, a PH nie chce iść w górę.

W dniu 25.04.2021 o 21:08, bojack napisał:

Okrzemki pojawiają się w niezbyt mocno oświetlonych miejscach. Krótko świecisz stąd okrzemek.

Ten glon (chyba okrzemki) pojawił się w miejscach gdzie jest większe światło. Strony kamienia gdzie pada cień lub mniejsze światło są czyste. Zaczyna się przemieszczać-rozrastać powoli z prawej na lewą stronę zbiornika.

Tlenu i cyrkulacja raczej bardzo dobra.
Woda miękka, ale wartość węglanowa duża i tu może być przyczyna. 
Krzemianów w wodzie chyba brak.
Zbyt mocne oświetlenie w świeżym zbiorniku. Hmmm raczej świecę krótko. Teraz nie wiem czy wydłużyć czy skrócić czy zmniejszyć moc.

Opublikowano
14 godzin temu, ziemniak napisał:

Tlenu i cyrkulacja raczej bardzo dobra.
Woda miękka, ale wartość węglanowa duża i tu może być przyczyna. 
Krzemianów w wodzie chyba brak.
Zbyt mocne oświetlenie w świeżym zbiorniku. Hmmm raczej świecę krótko. Teraz nie wiem czy wydłużyć czy skrócić czy zmniejszyć moc.

Teraz jeszcze obczaiłem na wykresie, że świecisz w nocy niebieskim światłem. To może być przyczyna. Z poprzedniego hobby wiem, że niebieskie światło wpływa silnie na wzrost roślin, glonów zapewne też. 

U mnie okrzemki pojawiają się tam, gdzie nie dociera bezpośrednie światło, a nie święcę bardzo mocno. Jak wcześniej miałem dużo mocniejsze oświetlenie to nie miałem glonów wcale, dopiero po zmianie na moduły pojawiły się okrzemki i krasnorosty (chyba).

Ze zwiększaniem mocy/czasu świecenia bądź ostrożny, żeby okrzemek nie zastąpiły sinice. Chociaż przy tak niskich azotanach i fosforanach chyba Ci to nie grozi.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przestawiłem światło, białe świetlówki startują o 15:00 i 15:30 do 17:00.
Przygaszają się od 21:00 do 22:00 i 22:30.
Niebieska i zielona barwa z listwy tylko do 0:00. 

Fajnie jak w nocy akwarium daje delikatną poświatę, ale...

dddd.png

• Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.