Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tło na tył z lewej i prawej strony, sam robiłeś? Chcę do swojego zrobic na jedną stronę coś podobnego i pytanie, czy przykleić punktowo, czy bardzo dokładnie z każdej strony, żeby syf się tam nie zbierał, czy specjalnie zostawić jakąś przestrzeń z tyłu, żeby była cyrkulacja?

Ładny masz projekt w realizacji.

Edytowane przez Grzegorz78
Opublikowano

Tło sam robiłem wg. projektu, który jest na stronie. Kleiłem raczej byle jak plus delikatną ramkę kilka centymetrów od krawędzi. Myślę, że syfek będzie się i tak zbierał, ale najważniejsze żeby nie wpływał tam narybek. Przy poprzednich projektach potrafiły się wślizgnąć, więc tym razem tylko dlatego delikatnie przykleiłem tło.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ziemniak napisał:

czy wrzucić do HMF zeolit czy waszym zdaniem nie ma sensu?

Nie ma najmniejszego sensu. Ponadto zeolit traci swoje właściwości absorbowania po miej więcej  trzech miesiącach i znowu zabawa z jego wymianą. Namoczony skutecznie też ogranicza przepływ  wody przez woje struktury  .  Szkoda z nim zabawy.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano
24 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Nie ma najmniejszego sensu. Ponadto zeolit traci swoje właściwości absorbowania po miej więcej  trzech miesiącach i znowu zabawa z jego wymianą. Namoczony skutecznie też ogranicza przepływ  wody przez woje struktury  .  Szkoda z nim zabawy.

Dziękuje.

Mam wolne miejsce w HMF. W dwóch filtrach kubłach mam tak jak pisałem 1 i 2 koszyk gąbka, 3 koszyk ceramika, 4 koszyk rafa i wata. Z racji tego, że w HMF jest pusto myślałem, żeby wrzucić zeolit, który będę wymieniał co jakiś czas.

W wolnej przestrzeni HMF pewnie powiecie żeby dać zamiast zeolitu pocięte gąbki? Plus zostawić trochę miejsca na purolite?

Opublikowano

m21.thumb.png.b4e36eda2cec6abc167045b2db162a3e.png

Dwa pytania:

Grzałkę podnieść jeszcze stopień - na 26 'C?

Zarybiać powoli czy czekać? Gąbki w filtrach były stare, delikatnie oczyszczone z największego mułu. Woda w tej chwili jest kryształ. Myślę, że amoniak i azotyny nie drgną przez to, że lałem RO. 

PS Falownik w HMF robi robotę - maksymalnie drugi bieg, bo wyżej to rośliny na dole tańczą jak trawa przy starcie odrzutowca. Myślałem jednak, że będzie trochę ciszej pracował. Delikatnie go słychać, może dlatego, że zamontowałem go w gąbce...

Opublikowano

20180101_140005.thumb.jpg.bc57c2f53f453fb2458fecc47c6d6d7d.jpg

20180101_140024.thumb.jpg.9eb3919ca8fbe72d68d8a1a1f5115f25.jpg

20180101_140037.thumb.jpg.af5f46c6547684d4e30cdd445ce8ae62.jpg

20210409_205619.thumb.jpg.f87b0589b3d46e204a672c86c8e89b78.jpg

Zdziś plus pierwszy osadnicy 8 sztuk maleńkich Pseudotropheus Acei. 

Na innych kolegów raczej jeszcze trochę poczekają. Jest problem albo z gatunkami (dostępność), albo z ludźmi (chorzy). Do tego sam nie wiem jakie gatunki dołożyć.

• Lubię to 9