Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mój projekt akwarium zmierza ku końcowi, teraz na tapecie mam oświetlenie.

Akwarium ma wymiary 200x60, ponieważ samo wybieranie kamieni zeszło mi ładnych parę miesięcy więc boje się pomyśleć ile zajmie mi ogarnięcie lampy DIY, zatem szukam czegoś gotowego. Właściwie wszystkie posty dotyczą lamp które robicie sami, ale może podpowiecie jaką gotową lampę warto kupić? 3 kabelki to dla mnie o 2 za dużo, więc zależy mi żeby wyjąć ją z kartonu i podłączyć wtyczkę do gniazdka. Tak- antyelektrycy też są na forum ;)

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

https://aqualed.com.pl/ 

Dobra jakość, podpinasz pod zegar i wszystko. 

Jednak polecam trochę gimnastyki i sterownik LedDimmerProV5
Rybki też będą zachwycone jak nie będziesz im strzelał światłem tylko będą miały delikatne świty i zmierzchy.

Ja podpiąłem pod niego dwie belki LED i jedną listwę LED. Jestem zachwycony krótko mówiąc. Serwis też jest świetny - szybko i cierpliwie odpisuje na pytania.

Edytowane przez ziemniak
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Witajcie, mój projekt akwarium zmierza ku końcowi, teraz na tapecie mam oświetlenie.
Akwarium ma wymiary 200x60, ponieważ samo wybieranie kamieni zeszło mi ładnych parę miesięcy więc boje się pomyśleć ile zajmie mi ogarnięcie lampy DIY, zatem szukam czegoś gotowego. Właściwie wszystkie posty dotyczą lamp które robicie sami, ale może podpowiecie jaką gotową lampę warto kupić? 3 kabelki to dla mnie o 2 za dużo, więc zależy mi żeby wyjąć ją z kartonu i podłączyć wtyczkę do gniazdka. Tak- antyelektrycy też są na forum
Witam.
Szczerze polecam @Aqua-Dreams. Profesjonalne, szybko i pełne dopasowanie się do wymagań klienta. Wiem co mówię, Pan Tomasz wykonał dla mnie lampę 140cm z której jestem bardzo zadowolony. Dzięki Tomku

Pozdrawiam. 38b435b325d952b261b68907904f6046.jpg

Sent from my VOG-L09 using Tapatalk

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, Luki_m1 napisał:

Witam.
Szczerze polecam @Aqua-Dreams. Profesjonalne, szybko i pełne dopasowanie się do wymagań klienta. Wiem co mówię, Pan Tomasz wykonał dla mnie lampę 140cm z której jestem bardzo zadowolony. Dzięki Tomku http://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji106.png

Pozdrawiam. http://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji6.png38b435b325d952b261b68907904f6046.jpg

Sent from my VOG-L09 using Tapatalk

Dziękuje za miłe słowo😊

Takowych nigdy nie za wiele

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• @Przemysław Woźniak a kupiłeś taki test jak ten mój wyżej, czy ten ze zdjęcia:
    • A tak poza tym co powyższe to tak sobie myślę że prędkość napełniania sumpa przez kubeł będzie inna niż opróżnianie sumpa przez pompę...
    • No tak,ale można zrobić dziurkę w rurce wylotowej z akwarium na takiej wysokości żeby po zapowietrzeniu nadmiar wody zmieścił się w sumpie.
    • To jest proszenie się o kłopoty. Przy pierwszym braku prądu kubełek ściągnie wodę z akwarium do sumpa, który ma znacznie mniejszą pojemność niż akwarium i nie trzeba tęgiego umysłu by przewidzieć co się stanie. Grawitacja jest bezwzględna. 
    • Tak oglądałem filmy Przemka oraz innych użytkowników i będą kratki na dnie. Bardziej chodziło mi o efektywność takiego sumpa-czyli żeby media filtracyjne miały jak najlepszy przepływ wody.
    • A powrót w taki sposób że w ostatniej komorze sumpa jest pompa która podaje wode do akwarium. Dlatego tak kombinuję bo nie chcę wiercenia w akwarium a akwarium z kominem to raczej na zamówienie tylko. Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie i opinię.
    • Ja bym  te przegrody, które które sięgają do górnej krawędzi sumpa obniżył o 2 cm.  Jeżeli przepływ normalną drogą się zatka (mało prawdopodobne, ale prawa Murfiego nadal obowiązują), to woda się przez nie przeleje, a nie pójdzie na pokój.  Poza tym niedobrze jest, jak media leżą na dnie, powinna być pod nimi wolna przestrzeń. Ja mam kratki rastrowe (stosowane w sufitach podwieszanych) - trzeba zrobić jakieś podpórki pod nie. Niezłym pomysłem (ja za późno na to wpadłem) jest takie zaprojektowanie przegród,  żeby woda w kolejnych komorach układała się kaskadowo - to sprzyja natlenianiu. Na YouTube, na kanale  "Janusze akwarystyki" są co najmniej 2 filmiki o budowie sumpa. Polecam. Jest wątek o budowie sumpa  z 11 stycznia w dziale  TECHNIKA  --> Osprzęt do akwarium  --> Sump - projekt przegród założony przez bobasxx
    • Ja miałem podobnie, tyle że z testem JBL. Wykombinowałem sobie, że wystartuję akwarium na wodzie amoniakalnej.  Wlałem do 720 l parę  mililitrów. Test - 0, no to jeszcze i jeszcze. Test ciągle nic. Lałem i sypałem bakterie. Chyba  zrobiłem taki roztwór, że nawet nitrosomonas wytrułem. W końcu kupiłem test Salifert - wynik poza skalą nawet po podmianie 200% wody. W końcu się unormowało i cykl ruszył. 
    • A jaki jest cel takiego rozwiązania?  Normalnie to jest tak, że woda grawitacyjnie spada do sumpa, a pompa wymusza powrót. A tu jak? Woda z akwarium do kubełka, z kubełka do sumpa, a jak powrót? Poza tym sump jest tak efektywnym filtrem, że  jeszcze kubełek i prefiltr to już jest lekkie przekombinowanie.  Można by zrobić instalację do sumpa bez komina i pudełka przelewowego, ale i tak trzeba by wywiercić dziurę w ścianie akwarium i tam założyć przelew na takiej wysokości żeby woda powyżej dolnej krawędzi przelewu  zmieściła się w wolnej przestrzeni sumpa.  Chyba coś takiego pokazywał Łukasz na kanale Podwodne Światy na YouTube. Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoje zamysły, to to nie ma sensu.
    • Acryfix 192. Dzięki za odpowiedz👍
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.