Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem na allegro używanego fluvala 204 do mojego powoli powstającego drugiego zbiornika. I w końcu dziś przyszedł. Cieszyłem się, jak dziecko :oops: . Zabrałem się za rozpakowywanie. No i niby wszystko ładnie, ale... nie ma rurek :shock: sam filtr. To jest w tym przypadku dziwne, bo na aukcji nic o tym nie było napisane. Ale to już sobie ze sprzedawcą załatwię :twisted:

Proszę Was o pomoc w kwestii dokompletowania filtra. Tzn:

-kupić nowe oryginalne rurki w sklepie?

*jeśli w sklepie, to na necie, czy się nie opłaca?

-a może kupić jakieś rurki w castoramie?tylko czy będą pasować, czy są takie odpowiednie?

I jeszcze jedna rzecz. Dostałem filtr bez żadnej instrukcji. Lubię się bawić takimi rzeczami i samemu rozpracowywać sprzęt, ale nie chcę czegoś... zniszczyć. Jak używacie takiego fluvala?w środku są jakieś kurdupelskie koszyczki, wywalić to i zasypać ceramiką?

Zaworki mają taką wajchę. Jak się je wsadzi, to muszę ją docisnąć?bo coś ciężko idzie, a podejrzewam, że jak ją złamię, to nie wyjdzie mi to na dobre :twisted:

Opublikowano
Kup zwykłego węża;) Pasuje idealnie sam tak mam.

Ok, to w miarę jasne, ale jeśli chcę zastosować deszczownię?to już później nie patrzeć na rozmiar rurki?jakoś się go zaciśnie na rurkę, z której zrobię deszczownię?

Co do instrukcji to podeśle Ci potem;)

Dziękować :D cierpliwe poczekam :wink:

Opublikowano

Ty poprostu kup rurke o takiej średnicy jakiej masz wlot filtra. Chcesz to zadzwonie do domu żeby zmierzyli. Ja jestem zadowolony z białego węża ogrodowego. Dobrze na nim widać kiedy wymaga czyszczenia. Jak średnica będzie taka sama to nie musisz się niczym przejmować a przynajmniej masz taką długość jakiej potrzebujesz.

Jeszcze ew. moge ci moge za piwo odsprzedać bo nigdy ich nie użyje:D

Opublikowano

witam Sision

co do wajchy nie wiem jak 204 ale w305sa dwie patrzac od gory dolna to tak jak piszesz lekko dopchnac ,druga powyzej reguluje przeplyw pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

Czester, mówisz o rurkach?do sprzedania?

Bo tak odnośnie rurek, to się zastanawiam, że nawet jak kupie wąż, to i tak muszę mieć plastikową rurkę w miejscu wejścia rurek do akwa, no bo węża nie załamię przecież. Aha, czester, jeśli to nie sprawi żadnego kłopotu, to sprawdź proszę rozmiar tego węża. Jak się kiedyś spotkamy, dam Ci zadzwonić z mojego tel

:twisted::mrgreen:

Siwy, tą regulację rozgryzłem już :oops: filtr chyba dawno nie był używany, bo jakoś ciężko to wszystko chodzi, a ja nie chcę nic złamać.

P.S. Dzięki za instrukcję czester :!:

Opublikowano

Czyli waz 16mm pasuja do niego rurka do cieplego PCV (z OBI) 3mb kosztuje 8PLN z tego po podziurkowaniu i pomalowaniu super deszczownia wszystkie kolanka sa dostepne i super to kleimy :)

A potrzebne sa takie stalowe zaciski w miejscu laczenia rurki z wezem aby nie cieklo.