Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Akwarium juwel vision 450l, podłoże dolomit 40kg, skały gnejs 100kg.

Jest to mój pierwszy baniak, 4 dni temu zalałem go wodą oraz dodałem bakterie, w chwili obecnej woda jest mętna. W akwarium działa filtr Ultramax 1000 zasypany ceramiką i zeolitem, chciał bym żeby obsługiwał on biologie, natomiast mam problem z doborem filtra mechanicznego czy na taki baniak wystarczy aquael turbo 2000  ponieważ nie mam miejsca na kolejny kubeł?

Z akcesoriów  posiadam jeszcze cyrkulator 3000l/h oraz listwę napowietrzającą 120cm, chciał bym uzyskać efekt krystalicznej wody jak to najlepiej i zarazem najtaniej osiągnąć w moim przypadku?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Godzinę temu, warka96 napisał:

chciał bym uzyskać efekt krystalicznej wody jak to najlepiej i zarazem najtaniej osiągnąć w moim przypadku

Daj czas na dojrzenie zbiornika. Biologia swoje zrobi. 

Godzinę temu, warka96 napisał:

natomiast mam problem z doborem filtra mechanicznego czy na taki baniak wystarczy aquael turbo 2000 

Wystarczy. Ale kup AC 2000  zamiast AT2000. Różni się tym ,że ten pierwszy to sama pompa. Do tego dasz gąbkę 20-30 ppi i masz mechanikę załatwioną. Ten drugi różni się tym ,że ma moduł. Wtedy moduł możesz odpiąć i schować na lepsze czasy a też podpiąć samą gąbkę. Moduł można będzie wykorzystać kiedyś. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, warka96 napisał:

A jak proponujesz rozwiązać cyrkulacje, czy listwa napowietrzająca wzdłuż tylnej ściany nie będzie jej zaburzać?

W jednym pytaniu zawarłeś dwie różne sprawy aczkolwiek łączące się ze sobą. Jak wiesz zadaniem cyrkulacji jest mieszanie wody i spychanie odchodów w stronę zasysów filtrów. i tu sprawa jasna. Natomiast jeżeli chodzi o listwę napowietrzającą jest ona zbędna. Jeżeli ustawisz cyrkulacje tak , że wylatująca woda z któregoś z filtrów będzie łamać lustro wody  to masz wtedy zapewnione super natlenienie bez wspomnianej listwy. Tę samą rolę spełni też falownik ale to kwestia przemyśleń czy wspierać się nim czy nie. Można go wykorzystać do cyrkulacji z zadaniem wymiatania resztek , odchodów . Wracając do listwy.. jest ona zbędna ale ponadto powoduje to ,że po akwa pływają bąbelki. A z tego co napisałeś chcesz wodę kryształ. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1