Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobaczymy jak się pomoczy parę miesięcy. Czy się coś rozwarstwiać nie zacznie. Na szczęście na tyle tania sprawa, że mogę wyciągnąć oklepać z zaprawy i pokryć np. żywicą. Czas pokaże. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Kota nie ma, myszy harcują, czyli kto z kim śpi i kto kogo bije jak mnie w domu nie ma. Przerwa na kawkę w pracy, to dobry moment, żeby podejrzeć, jak ryby odnajdują się w nowej aranżacji.

Ogólnie trochę skacze, bo net mam w robocie lipny i za mocno oświetlone, bo poganiam glony do wzrostu. Ale ryby wyglądają na oswojone z nową rzeczywistością, a co dla mnie najważniejsze, zniknęło w znacznym stopniu wrażenie ciasnoty w zbiorniku. Czyli zmiany idą w dobrą stronę wg. mnie.

• Lubię to 6
Opublikowano

Wałki z wystrojem ciąg dalszy. Jakoś tak to teraz wygląda. Muszę chwilę spokojnie popatrzeć na to i może coś jeszcze pozmieniać

308863472_IMG_20220207_2316322.thumb.jpg.f77353f47a7b7b1ebd78492202af75a3.jpg

1995090812_IMG_20220207_2259272.thumb.jpg.ade71c16cea5d7b7928301272d4ec40c.jpg

Ogólnie glony potrzebne, bo na razie każdy element z innej wsi. Cześć kamieni ze starego aranżu ze starym glonem, cześć modułów ze świeżymi okrzemkami, część świeżo malowana. Gryzie się to ze sobą i słabo komponuje. A może zostawię i niech porasta, a ja będę się gapił i myślał co zmienić

• Lubię to 9
Opublikowano
11 minut temu, pulpet napisał:

Wałki z wystrojem ciąg dalszy. Jakoś tak to teraz wygląda. Muszę chwilę spokojnie popatrzeć na to i może coś jeszcze pozmieniać

308863472_IMG_20220207_2316322.thumb.jpg.f77353f47a7b7b1ebd78492202af75a3.jpg

1995090812_IMG_20220207_2259272.thumb.jpg.ade71c16cea5d7b7928301272d4ec40c.jpg

Ogólnie glony potrzebne, bo na razie każdy element z innej wsi. Cześć kamieni ze starego aranżu ze starym glonem, cześć modułów ze świeżymi okrzemkami, część świeżo malowana. Gryzie się to ze sobą i słabo komponuje. A może zostawię i niech porasta, a ja będę się gapił i myślał co zmienić

Ciekawie to wygląda. Taki trochę misz masz. Ale pierwsze wrażenie takie pozytywne :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zostaw. Dla mnie świetnie wygląda. Imo jak glony porosną to będzie wtedy efekt wow. Rdzawe to lubią się tłuc, oj lubią. U mnie walka potrafi godzinami trwać. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Acei się fajnie wybarwił. Od kilku dni kipi testosteronem. Pierwszy raz widzę u niego tak wyraźnie  pionowe pasy, a chwilę się znamy. Ładny i wredny

1788943838_IMG_20220208_2116242.thumb.jpg.44d96312b39745642013db3a03b05ba6.jpg

• Lubię to 6
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powoli glony robią swoje. Zacierają się różnice stare nowe i jakoś tam się to zaczyna komponować w jednolitą całość.

IMG-20220328-WA0002.thumb.jpg.9d7e023f34079b8a6a39122a66ef0017.jpg

Po zmianie aranżacji hierarchia w zbiorniku zaczęła się układać od nowa. Walki o terytoria, przepychanki i takie tam. Niestety jeden rdzawy samiec został wyeliminowany skutecznie przez dwa pozostałe i przeniósł się do krainy wiecznej spiruliny. Widziałem, że ciężko mu się odnaleźć. Dwa samce zajęły przeciwległe katy akwarium, jemu został środek i zbierał baty z obu stron. Wyjechałem na weekend. W piątek był, lekko obskubany, ale w sumie bez dramatu, a w poniedziałek już go nie widziałem. Zwłok nie odnaleziono. Wśród Acei też się zadziało. Mniejszy samiec zaczął się podbarwiać i zalecać do samic. Dostał potężnego strzała od samca dominującego i zebrałem go z dna palcami. Doszedł do siebie w zbiorniku z narybkiem i wrócił do głównego. Na razie nie świruje, więc pływa z lekka tylko tępiony przez dominanta. Jedna z moich samic Saulosi po przemeblowaniu postanowiła zostać samcem😁. Dałbym sobie rękę uciąć że samica i bym teraz nie miał ręki. Inne samce z tego zarybienia już dawno wybarwione, a tu nic się nie dzialo. I nagle zaczęła rosnąć w oczach i się barwić. Ok. Mam 4 samce i 7 samic. Jeden na pewno do redukcji. 

Za to maingamo w nowej rzeczywistości odnalazły się świetnie. Zajęły sobie nory, oba samce wycierają samice, tłuką się dla zasady jak i wcześniej, ale ogólnie krzywdy sobie nie robią i dobrze się mają. Dwa Nimbo  teoretycznie mające eliminować narybek robią to tyle o ile. Mniejszy niby coś tam poluje, ale znowu plaga maluchów między kamieniami. Przeżywają tylko rdzawe, reszta gatunków ginie szybko po wypuszczeniu przez samice.

• Lubię to 7