Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie. Uruchamiam zbiornik 200l (obsada chindongo saulosi). Proszę o sugestie dot. filtra zew. - chcę wybrać między:

1. Aquael Utramax 2000
2. Oase Biomaster 600 (600 bo 850 ma niewiele większy przepływ i pojemność przy zauważalnej różnicy w cenie)

Czy warto inwestować w droższy Oase skoro dane "papierowe" są na korzyść Aquaela? Przy rozsądnej obsadzie liczę, że uda mi się w jednym kubełku połączyć mechanika i biologa (tylko założenie).

Ponieważ zależy mi na minimalizacji sprzętu w zbiorniku (dookólny dostęp do akwa) to wymogiem jest prefiltr w kubełku.

Dziękuję za opinie, sugestie. 

Opublikowano
9 minut temu, grabiec napisał:

Nie wiem po co ąż takie kubły do 200l? Myślę, że trochę przewymiarowane. 

Kolega chce jednym kubełkiem obsłużyć filtrację mechaniczną i biologiczną więc duży przepływ jak najbardziej wskazany.

Opublikowano

Nadfiltracja zapewne nie zaszkodzi - tym się kierowałem. 

Pomijając wielkość kubełków (obie firmy oferują mniejsze), pytanie o producenta pozostaje aktualne.

Opublikowano

Poszukaj opini o ultramax 2000 na yt, sam kiedyś chciałem zakupić ten filtr i w rzeczywistości ma sporo mniejszą wydajność i początkowe wersje potrafiły być dość awaryjny. Zerknij jeszcze na ofertę innych producentów. 

Opublikowano

Witam, 

Ja bardziej początkujący w temacie Malawi jestem ale coś napisać mogę. Niedawno u mnie wystartowało 300l. Mam ikola 400max i JBL e1502. Powymyslalem sobie prefiltry dla wygody i bez cyrkulatora są bardzo słabe te filtry. Żadnej tzw pralki nie zrobią, nie ma szans. Ikola kupiłem na szybko używany. I w skrócie, jest niesamowicie cichy, zupełnie jakby nie działał. Rurki są takiej jakości, że strach je montować ale na razie nie rozleciały się. Obok stoi JBL e1502 nowiutki. 3 miesiace ma. Ciągle głośny, ciągle się odpowietrza, czasami drży. Robi co ma robić, jakość elementów jak dotąd super. Tylko głośny. Miałem wcześniej do mniejszego akwa e702jbl i ten był niesłyszalny.

Jak to przedmówca opisał ikola 600max może być ciekawy. Podejrzewam, że będzie cichy. Tym Oase 850 interesowałem się ale gdzieś mi podpowiedział sprzedawca że filtr dobry ale jego prawdziwy przepływ nie jest duży i to bardziej biolog by był akurat u mnie w 300l. 

A może JBL e1902? Też mnie męczy ale nie wiem jaka głośność. 

Duże złoże w kubełku nie zaszkodzi a jak będzie kaprys na jakieś prefiltry narurowe to też pociągnie filtr. 

Zostaje ten Aquael ale też mnie martwiły opinie o małych problemach. 

A może od razu z lekkim zapasem fluval fx4? Mocny, dobry, można regulować przepływ i całą drużynę prefiltrow pociągnie. 

Osobiście u siebie spróbowałem też z kubełkami hw-603? Te białe prefiltry 2,7l. Mam tam gąbkę, watę. Raz na 2 tygodnie otwieram. Szybko i wygodnie. 

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, Pikczer napisał:

Witam, 

Ja bardziej początkujący w temacie Malawi jestem ale coś napisać mogę. Niedawno u mnie wystartowało 300l. Mam ikola 400max i JBL e1502. Powymyslalem sobie prefiltry dla wygody i bez cyrkulatora są bardzo słabe te filtry. Żadnej tzw pralki nie zrobią, nie ma szans. Ikola kupiłem na szybko używany. I w skrócie, jest niesamowicie cichy, zupełnie jakby nie działał. Rurki są takiej jakości, że strach je montować ale na razie nie rozleciały się. Obok stoi JBL e1502 nowiutki. 3 miesiace ma. Ciągle głośny, ciągle się odpowietrza, czasami drży. Robi co ma robić, jakość elementów jak dotąd super. Tylko głośny. Miałem wcześniej do mniejszego akwa e702jbl i ten był niesłyszalny.

Jak to przedmówca opisał ikola 600max może być ciekawy. Podejrzewam, że będzie cichy. Tym Oase 850 interesowałem się ale gdzieś mi podpowiedział sprzedawca że filtr dobry ale jego prawdziwy przepływ nie jest duży i to bardziej biolog by był akurat u mnie w 300l. 

A może JBL e1902? Też mnie męczy ale nie wiem jaka głośność. 

Duże złoże w kubełku nie zaszkodzi a jak będzie kaprys na jakieś prefiltry narurowe to też pociągnie filtr. 

Zostaje ten Aquael ale też mnie martwiły opinie o małych problemach. 

A może od razu z lekkim zapasem fluval fx4? Mocny, dobry, można regulować przepływ i całą drużynę prefiltrow pociągnie. 

Osobiście u siebie spróbowałem też z kubełkami hw-603? Te białe prefiltry 2,7l. Mam tam gąbkę, watę. Raz na 2 tygodnie otwieram. Szybko i wygodnie. 

Pozdrawiam

Miałem JBL e901i JBL e1501 oba bardzo ciche i naprawdę super się sprawdzały. Obecnie można dokupić górny kosz i zrobić upgrade do modelu e902 i e1502.  Jedynie odpowietrzają się chwilę to fakt, ale ja je lekko potrząsałem co przyspieszało proces.  Odnośnie jbl e1902 to stoi już i czeka na nowy zbiornik. Jak uruchomię to dam info jak się sprawuje.

Opublikowano

A może Fluval 407? Co prawda to słabsza wersja FX4, ale w wymaganym przeze mnie ukompletowaniem. Niestety ilość opinii o 407 jest bardzo skąpa. 

Dotarłem do opinii w zakresie Aquael Ultramax 2000, wg. której wydajność tego filtra jest bardzo zbliżona do wersji 1500, a są problemy z wirnikiem (większa ilość łopatek). Powiększona średnica węży (nowe modele maja 19/25) jest dodatkowym utrudnieniem, nie poprawiającym wydajności z uwagi na te same co w serii niższej rurki zasysania i wylotową. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pikczer napisał:

A może od razu z lekkim zapasem fluval fx4?

Pytanie czy zmieści się koledze do szafki, bo to krowa;) ale pomysł dobry. Cenowo pomiędzy Ultramaxem, a Oase, przepływ można wyregulować zaworami. No i to jest taka opcja przyszłościowa, jakby się kolega kiedyś zdecydował na większy baniak to filtr już ma gotowy.

1 godzinę temu, Pikczer napisał:

Osobiście u siebie spróbowałem też z kubełkami hw-603

Te prefiltry nie nadają się do dużych przepływów, mają bardzo duże przewężenia, osobiście odradzam. Polecam za to przefiltr z korpusu narurowego.