Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pyszczaki alcantara fire fish od około 3 lat i jeszcze ani razu samica nie doniosła ikry, a nosi ja często. Po tygodniu A nieraz nawet 3 dniach ikry w pysku już niema. Wie ktoś co może być przyczyną? A chciałbym żeby się rozmnożyły ponieważ kilka miesięcy temu miałem chrobę w baniaku i niestety zginęła mi część obsady.

Edytowane przez wiktor
Opublikowano

Zbiornik 375l 150x50x50cm

filtracja jbl e1500

Obsada

3 samice + 1 samiec fire fish 

5 młodych nimbochromis venustus 

5 młodych aulonacara calico 

I chwilowo 1+1 haplohromis obliquides (wiem że z jeziora Victorii)

Ogólnie ryby zdrowe i ruchliwe 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wiktor napisał:

A chciałbym żeby się rozmnożyły ponieważ kilka miesięcy temu miałem chrobę w baniaku i niestety zginęła mi część obsady.

A jaką obsadę miałeś zanim jej część padła...?

Edytowane przez Robson79
Opublikowano

@wiktor jeśli te Venustusy były dorosłe to mogły mieć wpływ na niedonoszenie ikry u Fire fish ponieważ to akwarium jest za małe na Venustusy. Po drugie to Fire fish też nie należy do maluchów, pozatym jest to sztucznie wychodowana ryba nie mająca nic wspólnego z jeziorem Malawi. Te "sztuczne" ryby mogą mieć ograniczony instynkt macierzyński, stąd możliwe niedonoszenie ikry...

• Lubię to 2
Opublikowano

Może inne ryby nękają samice, nie wszystkie ryby są dobrymi matkami. Niedonoszenie ikry opisywał pan Pawlak, niewłaściwe obchodzenie się z samicami przez poprzedniego hodowcę. Wydłubywanie młodych z pyska samicy, takie praktyki powodują że samice zatracają odpowiedni czas wypuszczenia młodych. Potrzebne jest odbycie kilku tareł aby samica to załapała. Może jednak być tak że samica nie donosi ikry.Młode samice gdy są odizolowane i wypuszczą młode zbyt wcześnie,mogą ponownie zebrać je do pyszczka.

• Lubię to 3