Skocz do zawartości

Metna woda od piasku - co robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To moj pierwszy post wiec z gory przepraszam jesli cos bedzie nie tak.

Juwel vision 180, filtr jbl green e902 ,falownica, filtr gabkowy, oswietlenie led biale i niebieskie. Bez ryb.

Piasek bialy (dolomitowy) akwa zalalem 10dni temu i od poczatku mialem lekko metna wode. Myslalem z poczatku ze to cykl biologiczny. Ale dzisiaj poruszylem piasek i zrobilo się mleko. Zapomnialem dodac ze piasku nie wyplukalem 😥. Czy robić restart i wszystko od poczatku czy jest jakas rada?????

Nie rozpisywalem się za bardzo o oswietleniu i sprzecie bo narazie nie ma po co chyba 🤔 dodalem zdjecie po zamieszaniu piasku.20210121_213055.thumb.jpg.c4f18d52f97e664387ab03abe844068e.jpg

Opublikowano

Żaden cykl biologiczny, cykl azotowy jeszcze nawet nie drgnął. Jedyna rada to wylej tą wodę (nie będę pisał gdzie) wyjmij piasek i go porządnie wypłucz, aż uzyskasz czystą wodę z płukania. Kamienie wyszoruj i sparz wrzątkiem jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś. A tak w ogóle to wymień ten piasek na zwykły, żółty piach budowlany, albo lepiej na piasek rzeczny. Ten biały bardzo szybko znienawidzisz.

• Lubię to 4
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Czy ten piasek naprawde jest taki do d..y? Bo troche na niego wydalem i mi się podoba. 

A co do startu - kupić jakis srodek? (Jak tak to lepszy w plynie czy granulat do kubelka)? Czy lepiej wziasc od kogos pare litrow wody. Ogolnie w planie obsady mam yellow lab i demasoni. Myslalem po 3 samice i po 2 samce. Czy to ok?

Opublikowano

Póki masz możliwość to wyjmij piasek i płucz wg rad naszego kolegi z poniższego filmiku. O start pytaj w dziale odpowiednim . Ale powiem tylko ,że dodanie  parę litrów wody nic nie da.  Ale to już inny temat do działu WODA . Tam też znajdziesz opisy startu. 

• Lubię to 3
Opublikowano
7 godzin temu, Yaro81 napisał:

Czy ten piasek naprawde jest taki do d..y? Bo troche na niego wydalem i mi się podoba. 

A co do startu - kupić jakis srodek? (Jak tak to lepszy w plynie czy granulat do kubelka)? Czy lepiej wziasc od kogos pare litrow wody. Ogolnie w planie obsady mam yellow lab i demasoni. Myslalem po 3 samice i po 2 samce. Czy to ok?

Wiem że nie ten dział ale dodam tylko iż planowana obsada nie trafiona. Yellow jest mięsożerny a Demasoni roslinożerny. Załóż nowy temat odnośnie obsady choć na to jeszcze masz duuużo czasu...

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie zmętnienie po zalaniu akwa także powstało od piasku.

Zlikwidowałem je dając do prefiltra przed Fluwalem filtr gąbkowy 5 mikronów.

Opublikowano
7 minut temu, Kris-Op napisał:

U mnie zmętnienie po zalaniu akwa także powstało od piasku.

Zlikwidowałem je dając do prefiltra przed Fluwalem filtr gąbkowy 5 mikronów.

Tyle, że autor tematu nie wypłukał piasku przed wsypaniem do akwarium i nawet jeśli uda się odfiltrować obecne zmętnienie to później przy każdym ruszeniu piasku, czy to przez ryby czy podczas jakichś prac przy akwarium, zmętnienie powróci i będzie to walka z wiatrakami.

• Lubię to 5