Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ja polecam filtr hamburski swojej roboty z formatek ze spienionego pcv klejony klejem np Bisan z Castoramy. Robisz skrzynkę na całą wysokość akwarium takiej grubości i szerokości żeby zmieściła się tam pompa, którą sobie wybrałeś. Jest cały wybór w internecie. Jako medium filtracyjne gąbka 3-5 cm gruba 45 ppi. W tym filtrze można umieścić grzałkę, zasys do kubła. Jeżeli skrzynka będzie czarna i stała w rogu to schowa się w akwarium i będzie mało widoczna. Mam taki filtr w akwarium i mimo wielu negatywnych opini w sieci takie rozwiązanie sobie chwalę. Na rynku nie ma takiej markowej filtracji wewnętrznej, typowo wewnętrznej, żeby była wydajna na taki zbiornik. Zrób sam a pompę o odpowiedniej wydajności dobierz. Andrzej Głuszyca zamieścił schemat takiego filtra gdzieś na forum. 

Opublikowano

Jeszcze jedno, do 600 litrów wymiana minimum 3 x objętoś akwarium na godzinę 1800 lirtów to i tak bardzo mało. Spójrz na pompy z firmy Jebao trochę droższe ale dzięki regulacji różne poziomy przepływów. Taki hamburg z dużą pompą home made to dobre rozwiązanie. Albo dodatkowy kubeł z gąbkami? Kolejne zewnętrzne urządzenie? Ja stawiam na swoim bo widzę co jest u mnie. Poczytaj o takiej filtracji, zachęcam.