Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

jestem nowy na forum i nie miałem nigdy doświadczenia z biotopem Malawii. Posiadałem małe zbiorniki towarzyskie (największy 84l). Jednak od ostatniej przeprowadzki, nie mam żadnego zbiornika.

Idąc do sedna:

Jestem na etapie budowy domu, mogę w tej chwili doprowadzić wodę oraz kanalizację do miejsca w którym będzie stać akwarium. Zastanawiam się nad rozmiarem zbiornika. Max jaki uda mi się wcisnąć to 140x60x60. Zastanawiam się czy nie porywam się na zbyt wiele, pod odliczeniu szkła i wystroju będzie tam pewnie około 400l wody. Zastanawiałem się nad zrobieniem panelu filtracyjnego na krótkiej ścianie, miałby 15cm szerokości. Aczkolwiek wydaję mi się, że filtr kasetowy będzie lepszym rozwiązaniem ze względu na możliwość wyjęcia go. Zastanawiałem się jeszcze nad sumpem, jednak czytając forum. Doszedłem do wniosku, że nie jest on polecany w akwarium malawi. Zależy mi na maksymalnej bezobsługowości akwa. Czytałem wątek decorativo (przepraszam jeśli źle napisałem nick) o akwarium prowadzonym bez podmian. Podoba mi się ta koncepcja jednak nie wiem, czy porywać się na to na starcie. Chodziła mi po głowie stała podmiana wody, jednak trochę boję się tego rozwiązania. Mając jednak możliwość podłączenia wody oraz kanalizy do akwarium, podmianę zorganizuje tak, że będzie się odbywać po ręcznym otwarciu jednego zaworu. Będę miał nad nią kontrolę. 

W tej chwili największym dylematem jest wielkość akwarium, chciałbym jak największe :D Podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami, jeśli chodzi o rozmiar szkła. Może niepotrzebnie przesadzam i wystarczy 300L? 

Opublikowano

Witaj

Akwarium jak największe. Później bedziesz żałował , że nie dołożyłeś tych 10-20 centymetrów. 

Myślałeś moze o filtracji hmf ukrytej w modułach? Jak masz podłączoną wodę i kanalizację to pomyśl o stałej podmianie wody. Widziałem kiedyś w sumie ustalony poziom wody - rurka odpływowa na okreslonej wysokosci. Nadmiar wody spływał bezposrednio do kanalizacji. Wystarczy, że ustawisz  dopływ swiezej wody,  nadmiar automatycznie splynie. Może do tego wystarczy pudelko przelewowe bez budowy sumpa. 

Opublikowano

Jeżeli planujesz 140x60x60 to już moim zdaniem lepiej 150x50x60 450l różnica w cenie minimalna  zawsze to trochę więcej wody w obiegu :).

Opublikowano
26 minut temu, grabiec napisał:

140x60x60 to już moim zdaniem lepiej 150x50x60 450l

A czemu zmniejszasz środkowy wymiar-szerokość przez co zmniejszasz litraż... jak już to 150x60x60 540l. Im większe tym lepsze, i to nie jest jakiś duży zbiornik, przy malawi taki litraż to średniak. Ludzie mają w domach po tysiąc litrów i więcej.

• Lubię to 1
Opublikowano

150cm będzie mi trudno zmieścić stąd 140cm długości. Co do szafki, zrobię stelaż i obuduje go płyta meblową, więc to nie problem. Wymiar podstawy 140x60 to max jaki mogę wygospodarować. A co do wysokości, wydaje mi się, że akwarium wyższe niż 60cm będzie kłopotliwe w obsłudze. Choć mogę się mylić, nie mam z tym doświadczenia

Opublikowano

70cm w obsudze będzie ciut bardziej uciążliwe, ale ja bym się tu bardziej bał jaki będzie efekt finalny Czy wysokie akwarium wizualnie go nie zmniejszy(skróci). 140cm to nie tak dużo i czy przy 70 wysokości nie wyjdzie wizualnie taki,, telewizor,, 

• Lubię to 1
Opublikowano

Zrób jak największe możesz. Jak łapniesz bakcyla to Ci szybko akwarium "zmaleje".

Poza tym jakie byś nie miał, to tu na forum dowiesz się że i tak masz za małe 😁

Opublikowano

Jak największe akwarium i tyle w temacie. W tym biznesie każdy centymetr ma znaczenie. Malawi nie jest trudne w utrzymaniu. Potem przychodzi chęć na więcej i te centymetry nas ograniczają. Zadbaj o to żeby akwarium było maksymalnie głębokie bo można  wtedy zamiast filtracji zewnętrznej, w razie czego zastosować wydajną filtrację wewnętrzną. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To że kupska nie są zbierane nie koniecznie oznacza że filtracja nie daje rady. Jeśli nie masz NO2 w zbiorniku to filtracja daje radę tylko trzeba pokombinować z ustawieniem wlotów i wylotów 🙂 Może jakiś kamień przestawić żeby lepszą cyrkulację uzyskać. Jeśli chciałbyś zmieniać pompę to ja nie bawiłbym się w szukanie tylko od razu dowalił jakąś jebao dcp 5-8tys. czy innego producenta o takiej mocy. Istotna sprawa żeby pompa miała kontroler. Wtedy sobie ustawisz moc zgodnie z zapotrzebowaniem. Ja u siebie mam pompę Aqua Nova z kontrolerem i przepływem bodajże 8000 litrów na godzinę. U mnie pompa pracuje sobie na pierwszym biegu i w zupełności to wystarcza. Ale w razie czego mam jeszcze kilka biegów w zapasie 🙂
    • Cześć. Potrzebuję porady... akwa 160x40x50. Filtracja to kubeł + gąbki w module z pompą AC2000 + druga pompa AC2000 jako cyrkulator. Ryby podrosły, trochę ich też przybyło, doszło trochę kamieni, korzeń i widzę, że filtracja nie daje rady. Zacząłbym od wymiany pompy w module na jakąś mocniejszą, bo nie wszystkie kupska są zamiatane do modułu? Jaka pompa sprawdziłaby się w takim akwa o dość sporej ilosci ryb i gęstej zabudowie?
    • Poszukuję sprawdzonego sklepu z tubami led i cała resztą do zabawy z oświetleniem tj. moduły, sterowniki i co tam jeszcze potrzebne  Polecicie coś? A może jakiś forumowy rzemieślnik
    • Wydaje się mi, że nie masz się czym martwić. Są to dość młode osobniki, pewnie cały czas stresują się. Wiele razy czytałem o takich zachowaniach, u mnie podobnie było z Acei, które może nie regularnie, ale jak były młode to często zbierały się w grupę i tak robiły. Spróbuj z zakryciem boków np. kartonem.
    • Witam tydzień temu wpuściłem do dojrzałego akwarium 375l (150x50x50) 15 sztuk Placidochromis Mdoka white lips. Wcześniej były tropheusy nie było restartu, akwarium cały czas funkcjonuje od stycznia. Przy wpuszczeniu do akwarium były 4 sztuki synodontisow, 2 dni później czyli w niedzielę wpuściłem 7 sztuk Yellow i o ile Yellowy zachowują się w miarę normalnie to Mdoki cały czas pływają w jednym rogu akwarium nerwowo. Miałem dużo gatunków z Malawi ale to pierwszy raz z non mbuna i zawsze takie zachowanie po wpuszczeniu trwało max 1 dobę. Tymczasem Mdoki zachowują się już tak od tygodnia. Jest się czym przejmować? Z rzeczy ważnych ryby normalnie przyjmują pokarm, nie ocierają się o dno. Z tej strony co pływają leci zawsze pokarm ale nawet jak nikogo nie ma w pokoju to tak pływają więc nie jest to chyba to. Być może za krótka aklimatyzację zrobiłem? Ryby od razu wlałem do pojemnika i kranikiem metoda kropelkową przez kilkanascie minut aklimatyzowalem i potem wpuściłem do akwarium oczywiście bez wody. Miałem też problem z sinicami tylko na piasku jak były tropheusy. Podmianę wody zrobiłem po 3 dniach i ściągnąłem resztki sinic z piasku. Dodam że tropheusy zachowywały się normalnie. Proszę o porady :) VID20251121184751.mp4 VID20251121184526.mp4
    • Przez miesiąc to już pewnie decyzje zostały podjęte, ale może ktoś kiedyś też będzie chciał o to zapytać. Mój narurowiec działa od sześciu lat. Planuję małą modyfikację ale nie śpieszy mi się. Moje rozwiązanie nie jest standardowe, bo jest w układzie pionowym, na ścianie i na dodatek piętro niżej niż akwarium. Koło akwarium nie było miejsca miało być cicho. Zmiany jakie mam zamiar zrobić: - wymiana pompy na sterowalną (by w razie czego przedmuchać akwarium), - rezygnacja ze śrubunków i niepotrzebnych zaworów, - zmiana zaworów na stalowe (dotychczasowe pvcu, po ok 2 latach zaczynają cieknąć, śrubunki też) - rezygnacja z korpusu na żywicę (już nie pamiętam ale jest jakiś parametr wody, który powoduje, że żywica nie działa) - rezygnacja z rotametrów i zaworów regulujących przepływ wody przez złoża biologiczne (rotametry się zatarły po roku, a zdławić przepływ przez złoża można wklejając na stałe do rury jakieś przewężenie) Przez ten czas wymieniałem tylko wkłady filtrujące i te nieszczęsne zawory. Kiedyś jak będę miał czas to opiszę całość
    • Ja od 30 lat leje prosto z baterii termostatycznej kranówę. Ważna jest temperatura i tyle. Woda RO do Malawi to przesada,  chyba że masz masakryczne parametry wody w kranie - zwłaszcza NO3. Na to trzeba uważać.    
    • Tak, do sumpa dolewam kranówkę. Więcej, nie zawsze chce mi się puszczać przez węgiel i leję prosto z kranu.
    • Czyli rozumiem, że uzupełniasz odparowaną wodę zwykłą kranówką przefiltrowaną przez węgiel i dłuższy czas nic się nie dzieje. To jest dla mnie jakaś wskazówka. Dzięki.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.