bojack Opublikowano 14 Stycznia 2021 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Hej, nie bardzo mogę zrozumieć o co chodzi. Mam jednego wybarwionego samca chipokae, który odbył już udane tarło z jedną z samic. Ale teraz druga samica jest już gotowa do tarła - widać wysunięte pokładełko i za chwilę ikra z niej dosłownie wyskoczy. Samiec w ogóle się nią nie interesuje. Cały czas molestuje jedną samicę z którą odbył tarło, a dwie pozostałe agresywnie przegania, nawet się do nich nie zaleca. To jest normalne? Czy mam jakiegoś lewego samca Teraz samica oczyściła sobie kamień i nawet podpływa do samca, a ten się nią kompletnie nie interesuje.
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 14 Stycznia 2021 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Tak czasem bywa u pysków upatrzą jedno aż ją ganiają do śmierci . 1
bojack Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #3 Opublikowano 14 Stycznia 2021 56 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał: Tak czasem bywa u pysków upatrzą jedno aż ją ganiają do śmierci . Ta samica jest najsilniejsza ze wszystkich, przegania ja tylko samiec. Generalnie jest druga w hierarchii całego zbiornika. Może dlatego niedorosły samiec czuje się niepewny i nie chce odbyć tarła? 1
Robson79 Opublikowano 14 Stycznia 2021 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2021 8 minut temu, bojack napisał: Ta samica jest najsilniejsza ze wszystkich, przegania ja tylko samiec. Generalnie jest druga w hierarchii całego zbiornika. Może dlatego niedorosły samiec czuje się niepewny i nie chce odbyć tarła? To jest najprawdopodobniej przyczyna. Gdy samiec dorośnie to zapewne zainteresuje się samicą 2
bojack Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor #5 Opublikowano 14 Stycznia 2021 2 minuty temu, Robson79 napisał: To jest najprawdopodobniej przyczyna. Gdy samiec dorośnie to zapewne zainteresuje się samicą To dobry prognostyk, bo już się bałem że coś nie tak z jego orientacją Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi