Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta metoda podana przez Andrzeja jest fajna, ale żeby zrobić z tego cały aranż wydasz ful kasy na robienie masy z silikonu i skrobi plus szukanie kamieni z których powstaną odlewy. Propozycja drugiego Andrzeja też fajna ale to byś musiał kleić też wszystko z tego co wiem. Kamienie tego pana z Włoch które pokazałeś są samozatapialne i nie wymagają klejenia. Właśnie robię jedną całą aranżację w tej samej technice dla jednego pana do akwarium 150cm - już widzę że będzie bomba (w tych kamieniach będzie również filtracja). Jak coś to się odezwij 😉

Opublikowano

Pisałem z tym Włochem robi piękne moduły ale do mojego akwarium chce 200€plus przesyłka, więc trochę dużo. 

Skałki na silikonie z tematem zapoznałem się dogłębnie ale u mnie koszty są dość duże. Mieszkam nad morzem północnym więc do kamieni dostęp mam, chciałem zredukować masę, żeby nie walić do akwarium 100 kg skały 

Opublikowano

A jak duże masz akwarium? Wydaje mi się że ta cena za takie arcydzieła które tworzy nie jest jakaś z kosmosu. Trzeba pamiętać że materiały swoje kosztują, a roboczogodzin musi ten gość na takie coś przeznaczyć naprawdę dużo. Zdaje sobie sprawę ze 200€ piechotą nie chodzi, i że robiąc samemu pewnie przyoszczędzisz parę groszy, ale sam wiem po sobie że chcąc dojść do tego jak należy wykonać takie moduły czy tła można zmarnować dużo materiału który kosztuje 😉

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, michalpolak5 napisał:

Akwarium mam 100x40x45 więc cena wydaje mi się wysoką, stąd moja myśl o styropianie. 

To wydrąż w środku co nie będzie trudne ze styropianem. Obciąż w środku  np. CX5 i uzyskasz to co chciałeś.  Możesz też "oblać" wspomnianą zaprawą tak jak się robi tła ze styropianu. A potem pomalować wg własnego gustu. Dociążone w środku i pomalowane zaprawą na pewno nie "wyskoczą".

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
16 minut temu, michalpolak5 napisał:

Akwarium mam 100x40x45 więc cena wydaje mi się wysoką, stąd moja myśl o styropianie. 

Jak na taki zbiornik to faktycznie cena nie mała, spodziewałem się większego baniaka 😉 Naposze priv..