Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10 dni temu wpuściłem obsadę do ustabilizowanego akwarium - 12 sztuk Ch. Saulowi. Od 3 dni pojawiły się wtręty w wodzie, białe, podłużna, wyglądają jak odklejone od ścianek i filtra glony.

W tym samym czasie jedna z ryb poczuła się gorzej ( mają nieco powyżej 2 cm). Zalegają też odchody na dnie w jednym miejscu. Na powierzchni wody pojawiła się taka tęczowa mgiełka. Ryby też zaczęły się zachowywać nieco inaczej - zamiast pływać aktywnie między skałami, zawieszają się w połowie wysokości akwa - aquael cube 50x50x65. Przy próbie wyciągania przefiltru większość syfu rozpada się i powoduje kilkuminutowe nadmierne zmętnienie wody

Parametry wody - ph 7,8, KH 8, NH4 <0,01, NO2 - <0,05, NO3 - 5, wody jeszcze nie podmieniałem - testy kropelkowe JBL. Filtracja Aquael Maxi Kani 250 z gąbka od filtra zewnętrznego jako prefiltr. 

Światło pali się ok 12 h, mogłem przekarmić ryby - dostają 3 rodzaje pokarmów - jedne to płatki Cichlid fakes, reszta to 2 pokarmy z naturfood. 

Co zrobić?

film z wyglądu akwa 

Opublikowano (edytowane)

Co to znaczy, że akwarium było ustabilizowane?

Opisz co zrobiłeś zanim wpuściłeś ryby, kiedy zalałeś akwarium itp.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Parametry wody były stabilne - jak w tabelce. Wpuściłem też ampułkę Prodibio w dniu wpuszczenia obsady. Czy te wtręty to glony?

Zrzut ekranu 2020-12-27 o 09.55.20.png

Edytowane przez kubasadlowski
Opublikowano

@kubasadlowski masz ładne akwarium ale dla gupików niestety :(

Problemem jest zbyt mały filtr. Wywal tę gąbkę bo przez nią to filtr pewnie ledwo ciągnie.
Ustaw wylot z filtra na powierzchnię wody. Karm ryby po troszku 1x dziennie.

Po co dajesz "salt" i co to jest dokładnie? Czym mierzysz parametry?

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Salt to Seachem Cichlid Lake Salt. ale w tabeli pomyliłem się jak widzę, za drugim razem dałem tylko bufor od seachem, chciałem podnieść ph do 8

Przepływ filtru wg producenta to 1000 l/h, realnie wody jest tu 105 litrów. ( akta 135 litrów). Zmienić na większy? Zasugerujesz jaki? Gąbkę usunąłem wczoraj. Może zastąpić jak cieńszą/czymś innym? żeby kubełek nie syfił się tak. Mam tez drugi - Aquael Turbo Filter 1000 wew. , ale usunąłem po 1 dniu bo zagracał akwa. Jednocześnie w solucjach na forum czytałem wcześniej że sam kubełek do takiego litrażu wystarczy.

Wylot jest na powierzchnię wody.

Co do akwarium wiem - za 3-4 miesiące przeprowadzam się. Potem kupię większe. 

Parametry mierzę testami kroplowymi JBL

Edytowane przez kubasadlowski
Opublikowano

Akwarium jest za małe na pyszczaki. Jak będziesz zmieniał to min 240l.
Zostaw to teraz tak jak jest. Na kilka miesięcy wystarczy.

Zmniejsz światło do 8h. Oszczędnie karm bo ryby wyglądają na przekarmione.
Możesz co 2 dni podmieniać trochę wody na odstaną (10l) dodając trochę Prodibio (1/5 ampułki)
IMHO akwarium cały czas dojrzewa. Żadnych dodatków bym nie sypał a zwłaszcza soli chyba że podmieniasz
na wodę z ro

Czy usuniecie prefiltra pomogło na jakość wody?

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, kubasadlowski napisał:

za drugim razem dałem tylko bufor od seachem, chciałem podnieść ph do 8

Piszesz ze masz pH, jak podejrzewam w wodzie kranowej na poziomie 7,8.

To spokojnie wystarczy, więc bufor Seachem jest zbędny. A może po jego dodaniu to zachowanie ryb się zmieniło, o którym piszesz. 

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...