Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Akwa zalane 6.12.2020. Wystartowane na 2 apmułkach bakterii, brudnej gąbce i ceramice z dojrzałego akwa. Ryby od Pana Darka Gaży w ilosci 35 sztuk maluchów wpuszczone 17.12.2020. Parametry pH=8, NO2=0,025-0,05, NO3=20-30. Wodę mam z własnej studni głębinowej. Akwa 320l. Oświetlenie to dwie belki led: biała i rbg, świecone naprzemiennie. Świece po 6-7h/24, teraz przez Święta więcej 11-12h/24. Po 2-3 dniach od wpuszczenia ryb zaczęły pojawiać się okrzemki. Nigdy nie miałem z nimi większej styczności, zawsze w zasadzie pierwszym glonem w akwa była piękna zielenica. Dwie rzeczy, które mi się nasuwają: 1. Nigdy nie startowałem akwa jak teraz,zawsze robiłem to na moczu, mrożonkach itp. i czekałem te 30-40 dni aż cykl się zamknie. 2. Zawsze startowałem akwa na wodzie z wodociągu,a z racji przeprowadzki, teraz używam studni głębinowej,woda badana, parametry bardzo dobre, bez pomocy stacji uzdatniania, specjalistycznych filtrów itp. A propo okrzemek, czekać czy próbować już coś robić?

20201209_165355.jpg

20201226_204710.jpg

Edytowane przez misiek80
Opublikowano

U mnie natomiast w trakcie startu akwarium nie było ani zielonego, ani brązowego. Dopiero po jakimś czasie od zarybienia zaczęło robić się zielono, potem zielone ustępowało brązowemu i na dzień dzisiejszy to już sam nie wiem w którym kierunku zmierza. Raz mam wrażenie że chyba przybywa zielonego, a następnego dnia mam wrażenie że może brązowe wygrywa 😁
Jednak pokochałem i jedne i drugie. Nie mam tylko pewności czy te zielone to te dobre i właściwe 😉

Opublikowano

Wiem,że nie ma reguły,ale mniej więcej po jakim czasie od zalania akwa/wpuszczenia ryb można się spodziewać,że zielone glony zaczną wypierać okrzemki?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie nie ma reguły u mnie akwarium zalane już 3,5 miesiąca temu i wciąż wygrywają okrzemki. Niby zaczyna się przebijać zielony, ale za chwilę jakby znowu przegrywał walke. Choć stosunek fosforu do azotu mam niby na korzyść glonow zielonych. 

IMG_20201230_203740.jpg

Edytowane przez aro600