Skocz do zawartości

Jak to jest z wodą? Wasze doświadczenia, uwagi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.12.2020 o 12:06, AndrzejGłuszyca napisał:

W takim przypadku leję wodę z krany poprzez węgiel i nigdy żadnych problemów.

Czyli w twoim przypadku lub moim jeśli będę lał wodę z RO i ją uzdatniał to wkład węglowy w filtrze będzie zbędny od samego początku?

Opublikowano
18 minut temu, ziemniak napisał:

Czyli w twoim przypadku lub moim jeśli będę lał wodę z RO i ją uzdatniał to wkład węglowy w filtrze będzie zbędny od samego początku?

U mnie wkład węglowy w zestawie do nalewania wody prosto z kranu służy tylko do absorbowania chloru ( ewentualnego) i jemu pochodnych.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 26.12.2020 o 13:15, ziemniak napisał:

Mam filtr RO, z którego wylatuje pH 7,0 oraz NO3 - 5.

Myślę, że twój test zawyża albo membrana w filtrze do wymiany. Mierzyłeś przewodność w wodzie ro? No3 w ro powinna być 0 a przewodność bliska zeru, zależy od przewodności w kranie. 

Opublikowano

Mambranę mam nową, zakupioną w połowie grudnia. Czy aby na pewno NO3 powinno być zero? Mierzyłem NO3 (Zooolek) wodę z RO od trzech różnych osób (w tym u siebie) i nigdy nie miałem odczytu 0. Jak będę w domu jutro wieczorem to jeszcze raz sprawdzę z ciekawości plus paskowym z JBL.

Opublikowano
11 minut temu, ziemniak napisał:

Czy aby na pewno NO3 powinno być zero?

Kurcze, z tym no3 mogłem coś pomieszać. Najlepiej kup no3 jbl ale kropelkowy, będzie bardziej wiarygodny niż paskowy. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@marek_z_81 nic nie pomieszałeś. W czasach kiedy bawiłem się w czarne wody i robiłem ro, NO3 na świeżej membranie zawsze wychodziło mi 0, a w kranie mam około 20.

Wy-Tapatalkowane

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1