Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem Przemo i chciałbym przedstawić akwarium syna.Akwarium ma pojemnosc 112L jest male choc i tak większe od mojego bo moje "black water" ma zaledwie 60L ;)Zanim syn się urodził mialem tange 500L z frontkami ale niestety musiałem sprzedać by podrastający synek nam basenu nie urzadził:(Rybki hoduje od 7 roku życia wiec akwarium się w trakcie już troche przewinęło zarowno i malawi i tangi takze mam do nich sentyment.Mlody ma bzika na punkcie koloru pomarańczowego i niebieskiego, jest pełen energii więc jak weszliśmy do zoologicznego po jedzenie do rybek to upatrzył sobie pyszczaki saulosi coral energiczne jak to pyszczaki i w tych jego kolorach hehe i się zaczęło oby się nie skończyło 😁

Filtr kupilem fluval 207,grzalka aquael ultra heater 100W,oświetlenie led 6500k aquael w zestawie z pokrywa (troche jestem z niej nie zadowolony)kamienie serpentynit chyba troche za szary:(

W akwarium będą pływać p.saulosi bądź p.rdzawe;) 

Z pomysłow jakie mam to dodać falownik i zrobic zupełnie inne niezależne podswietlenie z modułów samsung 6500k i niebieskich ,chce je przykleić do pokrywy i dolozyc ściemniacz radiowy zeby syn mógł z piętrowego łóżka włączać oswietlenie wieczorem;)Tak się zastanawiam czy nie dokupić jeszcze parę serpentynitow bo coś mi się ich chyba malo wydaje ...

Teraz chętnie wysłucham dobrych rad szanownych kolegow i koleżanek 😄

20201220_122247.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
43 minuty temu, Dragox25xev napisał:

Tak się zastanawiam czy nie dokupić jeszcze parę serpentynitow bo coś mi się ich chyba malo wydaje ...

Warto. Po prostu uatrakcyjnisz wizualnie i będzie to z korzyścią dla ryb.  Taka moja tylko sugestia... ja bym pomyślał jeszcze nad barwą oświetlenia. Wydaje mi się , że masz 6500K  stąd ta żółć. No chyba ,że to wina np. balansu bieli w aparacie. Zajrzyj do naszej galerii .. może tam się zainspirujesz czymś jeżeli chodzi o oświetlenie.

Opublikowano

Tak to jest 6500k masz racje;)jak wyżej napisalem chce zrobić oddzielne oswietlenie ze ściemniaczem,z poprzedniego akwarium zostało mi jeszcze 5 modułów samsung 6500k i chciałem je dać naprzemiennie z 5modulami niebieskimi będzie dobrze?

Opublikowano
1 minutę temu, Dragox25xev napisał:

zostało mi jeszcze 5 modułów samsung 6500k i chciałem je dać naprzemiennie z 5modulami niebieskimi będzie dobrze?

Tego Ci nie powiem bo nie wiem. Ale wiem na pewno , ze oświetlenie jest bardzo istotne bo podkreśla , uwypukla kolory ryb. Są na forum tematy , gdzie koledzy robili super oświetlenie z samych ledów. Wpisz w SZUKAJ  słowo LED i znajdziesz pełno tematów. Poniżej w linku masz temat dotyczący oświetlenia led. Pytaj kolegi @egon44 a na pewno Ci pomoże. Warto nad tym pomyśleć bo jednak właściwie dobrane oświetlenie to potem super efekty wizualne.

Opublikowano (edytowane)

Idąc za radą dołożyłem parę skałek,zrobiłem oddzielne oswietlenie oparte na tylko 4modulach led samsunga 6500k plus sciemniacz i jest zaje***cie zdjęcie tego nie odda no i plus taki ze synek z łóżka piętrowego będzie mógł sobie włączyć oswietlenie;)teraz falownik pozostal i zastanawiam się nad tunze 6015 lub koralia 1600 🤔

20201221_125138.jpg

Edytowane przez Dragox25xev
Opublikowano

Rozmawiałem ze sprzedawca tych falowników i stwierdził że tunze to już nie jest to tunze co było kiedyś a koralia mu w ogóle się nie sprzedaje...proponowal jakiegoś sun sun lub jebao sow4 tylko cena mnie zraza bo coś koło 250zl