Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o nocnym oświetleniu w akwarium? pytam bo zastanawiam się nad założeniem Aquael Oswietlenie Nocne Moonlight. W sieci spotkałem się z różnymi opiniami jedni piszą że to stresuje rybki a inni zaś jak najbardziej jest wskazane bo uspokaja ryby i równocześnie można obserwować zachowanie swoich pupili. Jaka jest rzeczywiście prawda?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Szymon1980 napisał:

Jaka jest rzeczywiście prawda?

Co rozumiesz po pojęciem nocne? Czy tylko np. świeci godzinę po wyłączeniu dziennego czy całą noc?

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Oświetlenie nocne chce aby się włanczało jednocześnie po zgaszeniu oświetlenia dziennego czyli podaję przykład : powiedzmy że dzienne oświetlenie trwa trzynaście godzin czyli nocne powinno trwać jedenaście godzin chyba że pomiędzy przejściami z dziennego na nocne czy z nocnego na dzienne powinien trwać jaki odstęp ale myślę że wtedy to nie miało by sensu 

Opublikowano (edytowane)

Nie ma to sensu. Daj odpocząć rybom i sobie. Ja owszem..mam tzw. nocne ale świeci tylko godzinę. Czyli włącza się 5 minut przed wyłączeniem dziennego  i gaśnie po godzinie. Nie ma to nic wspólnego z porą dnia i nocy. To jest efekt wizualny dla mnie. Stosuję taką diodę jak na zdjęciu z tym , że zakleiłem dwa skrajne oczka a barwa jest biała-zimna i wygląda bajkowo. Te niebieskie wg mnie są kiczowate. Ale to moja opinia. 

dddddddd.jpg

( zdjęcie z netu)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
  • Dziękuję 1