Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, czyli ile maksymalnie trzeba czekać, by samiec z samicą chcieli przystąpić do tarła?

Po jakim czasie odpuścić?

Sytuacja:

3 samce w głównym akwa + 1 samice i od półtora roku nic, ani jednego tarła.

Odłowiłem jednego samca i jedną samicę do osobnego akwa licząc, że może w ogólnym drugi samiec za mocno przeszkadzał i czekam.

Tylko nie wiem, ile czekać. Na razie od 5 dni do niczego nie doszło. Samce próbują się gryźć przez szybę, którą częściowo osłoniłem.

Czy samica ma jakieś okresy gotowości, co ile czasu? Za młoda chyba nie jest, bo już ma ponad 2 lata.

Poniżej parka, o której mowa.

20201215_223900a.thumb.jpg.c3c8efe74ebb6aaaf07cfa36c6bc4980.jpg

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Robson79 napisał:

Jesteś pewien że to samica...?

Mnie się wydaje ,że ta ryba u góry to samiec. Dolna też. Dlaczego wydaje mi się ,że górna to samiec? Pomijam płetwy dolne ( kształt). Najczęściej jest tak ,że gdy górna, grzbietowa ma końcówkę zachodzącą  poza nasadę ogona to wtedy jest to samiec. Może się mylę ale u mnie u wszystkich samców tak jest  jak napisałem.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

To było pytanie retoryczne, ew. do potwierdzenia, jakbym miał się mylić, jednak jestem przekonany, że to samica.

Ktoś jest innego zdania po obejrzeniu otworów?

Pytanie było inne - ile czasu max trzeba czekać, aby wyizolowana para zaczęła kopulować?

Opublikowano (edytowane)

Tu dla porównania ten większy ryb.

20201218_171642.jpg

A tu ta mniejsza - kopiuję tu by były koło siebie dla porównania:

obraz_2020-10-27_225734.png.da48d44d45dd9f8aeb15f36b526e8fe1.png

Albo jeszcze lepiej:

image.thumb.png.217debfe0b1655f6efb2ec709894b0a3.png

Edytowane przez Falcowski