Falcowski Opublikowano 17 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Jak w temacie, czyli ile maksymalnie trzeba czekać, by samiec z samicą chcieli przystąpić do tarła? Po jakim czasie odpuścić? Sytuacja: 3 samce w głównym akwa + 1 samice i od półtora roku nic, ani jednego tarła. Odłowiłem jednego samca i jedną samicę do osobnego akwa licząc, że może w ogólnym drugi samiec za mocno przeszkadzał i czekam. Tylko nie wiem, ile czekać. Na razie od 5 dni do niczego nie doszło. Samce próbują się gryźć przez szybę, którą częściowo osłoniłem. Czy samica ma jakieś okresy gotowości, co ile czasu? Za młoda chyba nie jest, bo już ma ponad 2 lata. Poniżej parka, o której mowa.
Robson79 Opublikowano 18 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Jesteś pewien że to samica...? Może to ukryty najmniejszy samiec skoro przez 2 lata do niczego nie doszło...
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Grudnia 2020 #3 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) 25 minut temu, Robson79 napisał: Jesteś pewien że to samica...? Mnie się wydaje ,że ta ryba u góry to samiec. Dolna też. Dlaczego wydaje mi się ,że górna to samiec? Pomijam płetwy dolne ( kształt). Najczęściej jest tak ,że gdy górna, grzbietowa ma końcówkę zachodzącą poza nasadę ogona to wtedy jest to samiec. Może się mylę ale u mnie u wszystkich samców tak jest jak napisałem. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez AndrzejGłuszyca
Falcowski Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor #4 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Samica? Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Falcowski
Falcowski Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor #7 Opublikowano 18 Grudnia 2020 To było pytanie retoryczne, ew. do potwierdzenia, jakbym miał się mylić, jednak jestem przekonany, że to samica. Ktoś jest innego zdania po obejrzeniu otworów? Pytanie było inne - ile czasu max trzeba czekać, aby wyizolowana para zaczęła kopulować?
Falcowski Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor #8 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Tu dla porównania ten większy ryb. A tu ta mniejsza - kopiuję tu by były koło siebie dla porównania: Albo jeszcze lepiej: Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Falcowski
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Grudnia 2020 #9 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Wg mnie zdjęcie po lewej nr 1 to samiec. Nr 2 to samica.
Falcowski Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor #10 Opublikowano 18 Grudnia 2020 No właśnie i ta para jest w jednym akwa teraz, odizolowana od innych. To ile muszę czekać? Czy ryby mają te dni, jak psy? Co jaki czas?
Rekomendowane odpowiedzi