Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się jak optymalnie dobrać pokarmy dla mojej mbuny któa ma preferencję w kierunku pokarmu roślinnego. Więc w moim akwa pływa:

- Chindongo demasoni - stricte roślinożerca ale w opisach wyczytałem, że dwa razy w tygodniu można podać mrożonkę i urozmaicać dietę  pokarmami mieszanymi

- Labeotropheus trewavasae - j.w.

- Msobo magunga - to jest podobno ryba która odnajdzie się w obsadzie zarówno mięso jak i roślinożernej

Aktualnie podaję pokarmy:

Rano: Tropical Pro Defence na zmianę z Hikari Vibra Bites więc pokarm z mięchem

Południe: Naturefood Cichlid Premium Plant/Tropical Herbivore

Wieczór: Spirulina w płatkach od HS aqua

Głodówek nie robię. Wydaje mi się, że ryby karmię obficie ale pokarm praktycznie nie spada na podłoże a ryby nie są jakieś spasione. Pytanie w zasadzie nie o porcje pokarmu a proporcje karm mięsnych/roślinnych. Czy taki plan jak przyjąłem wyżej sprawdzi się przy mojej obsadzie? Czy dla tej obsady można podawać jakiś mrożony albo żywy pokarm? 

Podpowiedzcie czym jeszcze uzupełnić półkę z pokarmami więcej mięsnego czy rożlinnego? Byle były to pokarmy ogólnie dostępne. Mam kilka typów:

- Ocean Nutrition Spirulina w płatkach

- Fauna Marin veggie doctorfish flakes (niby w nazwie marin ale podobno rewelacja dla pyszczaków)

- Ocean Nutrition Formula One albo Two

- Dainichi - tylko któy bo sporo mają rodzajów roślinnych i mieszanych

- Naturefood

- Northfin

A może nie ma sensu bawić się w takie 'mieszane' diety i wystarczy stosować dwa a porządne pokarmy - spirulina i mieszany.

Opublikowano

Witaj 

Moim zdaniem pokarmy, które masz obecnie spokojnie wystarczą, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe Twoich ryb. 

Nawet gdyby któryś z tych pokarmów się skończył, to trzy-cztery dobre pokarmy w zupełności też wystarczą. Nie ma co kombinować 😉

• Lubię to 1
Opublikowano

Do tego co napisał Andrzej dodam iż uważam, że karmienie trzy razy dziennie to zdecydowanie za dużo, no chyba że Twoje ryby to jeszcze maluchy. Ja karmię raz dziennie i w mojej opinii to wystarczy. Staram się podawać pokarm o stałej porze dnia, zwykle między 12 a 14. Ryby tak się przyzwyczaiły, że nawet nie muszę patrzeć na zegarek, około południa zbierają się w jednym miejscu przy powierzchni i już czekają. Resztę dnia spędzają na przesiewaniu piasku w "poszukiwaniu pożywienia" i tym samym pokazują swoje naturalne zachowanie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Co do ilości pokarmu to temat chętnie podrążę, wstawię jutro filmik z karmienia i porcje jakie sypię to zwrócę się do Was o opinię czy to za mało/za dużo/za  często.

A co powiecie w temacie mrożonek bądź żywego pokarmu? Podawać raz/dwa razy w tygodniu czy odpuścić?

Opublikowano
22 godziny temu, Sarar napisał:

Co do ilości pokarmu to temat chętnie podrążę, wstawię jutro filmik z karmienia i porcje jakie sypię to zwrócę się do Was o opinię czy to za mało/za dużo/za  często.

A co powiecie w temacie mrożonek bądź żywego pokarmu? Podawać raz/dwa razy w tygodniu czy odpuścić?

Koniecznie musisz podrążyć temat, Msobo to roślinożerca. Pokarm podawaj raz dziennie , najlepiej płatki dla roślinożerców. Odradzam podawania pokarmu mięsnego, stosuj głodówki.