Skocz do zawartości

Niebieskawa woda - czy to problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Akwarium z b. Malawi mam od ponad 2 lat ale ostatnio zobaczyłem że woda sama z siebie zaczęła posiadać niebieskawy odcień. Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Może to skutek jakiejś choroby czy czego.

Jeśli ktoś z Państwa ma jakiś pomysł lub się spotkał z czymś takim to proszę o sugeste (z góry zaznaczam: proszę nie udzielać rad w stylu nie wrzucaj niebieskiego barwnika do wody, bo szkoda Państwa czasu na takie porady).

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Może napisz coś więcej o zbiorniku. Litraż, parametry wody, jaka filtracja, jakie czynności wykonujesz przy akwarium. Możesz też napisać jaką masz obsadę.

3 godziny temu, Mart44 napisał:

Jeśli ktoś z Państwa ma jakiś pomysł lub się spotkał z czymś takim to proszę o sugeste (z góry zaznaczam: proszę nie udzielać rad w stylu nie wrzucaj niebieskiego barwnika do wody, bo szkoda Państwa czasu na takie porady).

To forum to nie grupa facebookowa. A z tego wpisu wnioskuję, że na grupach facebookowych już Ci pomogli.

Edytowane przez nsp
  • Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, nsp napisał:

Może napisz coś więcej o zbiorniku. Litraż, parametry wody, jaka filtracja, jakie czynności wykonujesz przy akwarium. Możesz też napisać jaką masz obsadę.

To forum to nie grupa facebookowa. A z tego wpisu wnioskuję, że na grupach facebookowych już Ci pomogli.

Akwarium: 200L (100x40x50)

Temperatura: 27C

Parametry wody w normach.

Ryby: Pyszczak Saulosa, Maingano, Zebra Red Red, Labidochromis Hongi

Filtr: Tetra EX 700

Czytałem wątek: http://forum.klub-malawi.pl/topic/20253-niebieska-woda-dlaczego/
- Tak, dolewam uzdatniacza do wody, ale przy podmianie i od zawsze w tych samych proporcjach.
- kamienie i piasek nie byłzmieniany
- zawartość filtra też nie uległa zmianie 
- źródło wody (czyli uzdatniana na pomocą JBL Denitrol kranówka) też nie zostało zmienione

Spróbuję jeszcze raz zrobić testy parametrów wody i jeszcze trochę poczekam, częściej podmienię wodę i może się poprawi.

Nie nie korzystam z grup facebookowych, to na niektórych forach udzielają takich "konstruktywnych" porad.

Opublikowano

Może to nie wina samych parametrów wody, a chemii która lejesz przy podmianach.

Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy nie stosowałem żadnych uzdatniaczy. Zawsze używałem do podmian zwykłej odstanej kranówki, a teraz używam ustrojstwa i leje wodę prosto z kranu.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No też tak przez chwilę pomyślałem (bo to też ma kolor niebieski),  ale ilość jaką wlewam od zawsze nie zmieniła się. A o jakim "ustrojstwie" piszesz (w kontekście tej zwykłej kranówki)?