Skocz do zawartości

Mleczna woda po umyciu filtra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem z mleczną wodą.Jestem początkującym akwarystą i nie doczytałem o tym że nie można myć gąbki od filtru kranówką gdyż cała flora bakteryjna zostanie zmyta.Zrobiłem to po czym zauwazyłem że woda zaczeła robić się mleczna.Posiadam nowe akwarium(ma niecałe 2 tygodnie).Co zrobić by usunąć to zmętnienie?

Opublikowano
Godzinę temu, SmuXxX napisał:

Witam.Mam problem z mleczną wodą.Jestem początkującym akwarystą i nie doczytałem o tym że nie można myć gąbki od filtru kranówką gdyż cała flora bakteryjna zostanie zmyta.Zrobiłem to po czym zauwazyłem że woda zaczeła robić się mleczna.Posiadam nowe akwarium(ma niecałe 2 tygodnie).Co zrobić by usunąć to zmętnienie?

Widzisz masz młode akwarium  i tu taka wpadka z gąbką wpłukałeś bakterię.

1-Prodibio Biodigest 1 Ampułka

2-Możesz jeszcze od kogoś wziąć bakterię z gąbki z filtra np znajomego.

3-Napowietrzaj mocno może być po rybach ,masz pierwotniaki.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Zrób tak jak Ci  napisał kolega Tomek @TOMEKSIEDLCE. Z tym , że nie podmieniaj wody i nie płucz gąbek, wkładów filtrów bo masz akwa niedojrzałe .  Na 100% nie zaszedł w Twoim zbiorniku cykl azotowy i stąd Twoje problemy po wypłukaniu gąbek(i).  Poszukaj sobie na naszym forum poprzez zakładkę SZUKAJ  tematów odnośnie cyklu azotowego  i na temat startu akwa. W razie wątpliwości zakładaj nowe tematy w odpowiednich działach i pytaj.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1