Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc juz je mam...:-D

6 ślicznych maluchów Ps.demasoni pływa sobie w baniaku...

Ale co z ich karmieniem??

Na początek kupiłem puszkę płatków MALAWI Tropicala i ...mały klops.

Jak ja niby mam je karmić porcjami które zjedza w minutę, skoro w ciągu minuty to płatki nawet nie zaczynają opadać, nie mówiąc o tym, żeby maluchy je zauważały? Jak juz płatki zaczynają opadać, to coś tam skubną, ale ponieważ sypię małe porcje to pokarm bardziej się rozpływa, aniżeli znika w pyszczkach...

Poradźcie mi proszę, jakiego żarcia nakupować dla takich 2,5 cm demasonków i pomóżcie ułozyc jakieś menu, żeby sobie rybki od raazu wiedziały, że trafiły w dobre miejsce...:-)

Opublikowano

Jak sypiesz pokarm to pomieszaj wodę aby szybciej pokarm opadł, jak się nauczą to będą młócić wodę jak trza.

Poza tym podawaj np, kaszę manne ona w miarę szybko opada więc poradzą sobie z nią u mnie też ryby na początku nie potrafiły pobierać pokarmu z powierzchni ale w ciągu tygodnia już sobie z tym poradziły.

Opublikowano

jeżeli częśćiej to mniejszymi porcjami - 4-5 razy dziennie

jeżeli większymi porcjami to rzadziej, ja generalnie polecam częściej ale mniejszymi porcjami

Opublikowano

Ze 2-4 razy dziennie rozdrobniony pokarm żeby każda dostała w średnich ilościach. Gdy dorosną ograniczyć nawet do dwóch razy. Ryba ta z tego co mi wiadomo nie lubi być przekarmiona i jest to dla niej bardzo niebezpieczne.

Tropical malawi to zdecydowanie za mało...

Demasoni powinien dostawać pokarm roślinny typu płatki/granulki spiruliny, sałata, szpinak, marchewka etc. Dobry na wybarwianie także dachini color fx, tropical vitaly&color, raz w tygodniu albo raz na dwa tygodnie cyklopa/artemie

Opublikowano

Jak to w ciągu minuty nie opada.... Ja jak sypię Tropicalowski malawi, to opada praktycznie od razu, z kilku sekundowym opóźnieniem, że tak to nazwę. I nawet wcinają go ryby, które mi przyszły na świat w akwa głównym i cm długości to dla nich kosmos :wink: to samo się tyczy innych pokarmów Tropicala, bo np Sera już tak szybko nie opada.

Takie małe gnojki, myślę możesz karmić 2 razy dziennie. Nieregularnie najlepiej. Niedługo będziesz musiał pomyśleć o jednodniowej głodówce, ale jeszcze nie dziś :D No i zdecydowanie urozmaicaj pokarm, nie tylko jeden malawi tropicala. Demasoni to roślinożercy, więc skup się na tym rodzaju pokarmu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na dzisiaj na menu moich demasonków składaja się:

- płatki Malawi Tropical

- płatki Tropical Cichlid Color

- Spirulina w płatkach

- grunulki Cichlid Excel Hikari (dopiero będą wprowadzane bo mają ciut za duże rozmiary dla maluchów)

- kasza manna

Co wg Was powinienem dopisac do diety??

W poprzednich postach ktoś pisał o marchewce, sałacie, szpinaku - jak sie je preparuje na potrzeby rybek?

Po akwa ogólnym zostały mi w lodówce mrożonki:

- artemia

- kiełż zdrojowy

- MIX: dafnia+ochotka+szpinak

a także granulat Vitality & Color z Tropicala

Cos z tego sie nada?

Opublikowano
wszystko, byle by nie za często ale raz w tygodniu nie zaszkodzi.
rozumiem , że mówisz o pozostałościach po akwa ogólnym..

a co z tą marchewką i szpinakiem?

jak się to serwuje?

Opublikowano

Sałatę można sparzyć i wrzucić do akwarium, generalnie ja nawet nie sparzam, co do marchewki i szpinkau nie wiem sam nigdy nie dawałem, z kupnej zieleniny możesz spokojnie dawać jeszcze brukselkę, a oprócz kaszy manny zagotować płatki jęczmienne i owsiane, moje je strasznie lubią, nawet bardziej niż kaszę manne (tak mi w wigilię powiedziały).