Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem 1 szt. Chindongo saulosi, reszta obsady to Tanganika. Przygarnąłem bo ktoś oddawał za darmo. Świetnie się zaaklimatyzował, lubi poganiać inne ryby ale w drodze rozsądku:)

I teraz ciekawa sprawa, myślałem że to samiec ale dziś zaczął się dziwnie zachowywać, znalazł sobie skałkę której broni jak szatan i uwaga samiec okazał się chyba zboczoną panienką, bo trze pupą o skałkę, wydala jajeczka i je bierze do pyska (zjada?) Czy ktoś się kiedyś spotkał z takim zachowaniem? Jestem w lekkim szoku:)

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz78 napisał:

To normalne. Pyszczaki z Malawi robią tak jak nie mają samca. Jakby miała drugą samicę bez samca to by ją zagoniła do tego i razem by to robiły.

O ja cię:) Ciekawa sprawa, znam się na Tanganice, ale Malawi to dla mnie nowość. Dzięki za odpowiedź:) Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuje za propozycji - co do ilości aktualnie 44 ryby wielkości 3,5-4cm, na wakacje redukacja obsady. Co do zakupów wiadomo, że taka ilość i tyle rodzajów pokarmu to przesada, dlatego poszukuje godnego uwagi "zestawu tygodniowego", aby utrzymać ryby w zdrowiu i witalności.
    • Nie wiem ile ryb i w jak dużym akwarium planujesz ale zastanów się czy ilości jakie chcesz kupić zmieszczą się w dacie ważności. Bez względu co kupisz to proponuję dokupić Tropical D-Alio Plus w granulacie ( można w płatkach ale nie wiem czy jest).  Jest to pokarm ze zwiększoną dawką czosnku i warto go podawać raz na tydzień w celach profilaktycznych.
    • Witam, Przy zakupie obsady dostałem żarcie dla nich na początek - z racji tego, że muszę coś dokupić co byście polecali do skarmiania obsady złożonej z:   Chindongo saulosi Metriaclima estherae red red Pseudotropheus sp acei Luwala Iodotropheus sprengerae makokola red   Chiałem zamówić dla nich: Tetra Pro Algae TROPICAL Soft Line Africa Herbivore S Tropical Super Spirulina Forte Mini Granulat Tropical ICHTIO-VIT Tropical MALAWI CHIPS TROPICAL SPIRULINA SUPER FORTE MINI GRAN   Co myślicie na ten temat? Co byście polecili pod taką obsadę?
    • Jeśli miałbym coś dołożyć do maingano i rdzawych to Perlmutt wydaje się być według mnie najlepszym wyborem. Przy wolno rosnących rdzawych i małych perlmuttach, gatunek maingano powinien skupić się na przepychankach tylko między sobą, zupełnie ignorując pozostałe dwa gatunki.
    • Ponad 20 lat mam malawi i nigdy nie miałem Maingano bo to taki "oklepany" gatunek z każdego zoologa. Ale podczas wizyty u Darka Gaży w 2023 zobaczyłem ryby trzymane na słońcu w mauzerze i oszalałem - jakie to śliczne ryby!! Oczywiście wziąłem 8 sztuk i trafił się układ 1+7, obecnie mam 1+5 w akwa 180x70x55 i zachowanie bezproblemowe, oczywiście towarzystwo to zarówno bardziej agresywne jak i słabsze ryby ale z tego co widzę to najbardziej zainteresowane są sobą nawzajem. Mocno zainteresowane były również dodaną do zbiornika młodzieżą M. kaskazini czyli ryb podobnych kolorystycznie, ale bez przesadnej agresji. Bardzo szybko się wycierają, samice wzorcowo donoszą i duże ilości narybku. Z ciekawości odłowiłem 2 samice i rozpocząłem eksperyment z karmieniem młodych. Wniosek mogą być trzymane na 100% pokarmach mięsnych bez żadnych problemów. Po żywej artemi na początku zaczęły dostawać mix granulatów tetry min/discus płatki d50 itp. Pierwsza spirulina dopiero po kilku tygodniach i rybki rosły bardzo szybko. Młode z końca września/października mają już 4 - 4,5 cm. Oczywiście nie polecałbym takiej diety fest na masę ale to pokazuje ich wszechstronność pokarmową. W akwa ogólnym ze względu na inne ryby jadą w 100% na diecie roślinnej. Dla mnie muszę przyznać to teraz obowiązkowy gatunek w akwarium mbuna i wstydzę się, że tyle lat omijałem tą rybę.
    • Możesz też ogólnie wszystkim rybom zaserwować przez tydzień tylko Sera Bakto Tabs. Następnie przez tydzień podawaj namaczany pokarm w Zoolek Capiforte na przemian z Zoolek Capisol. Powodzenia 🍻
    • Fajne urządzenia. Mam dwa tego typu, jedno to  listwa do akwarium, druga to zwykła przejściówka mierząca pobór mocy i pokazująca ilość zużytych kwh. Jednym minusem tych urządzeń jest to, że same pobierają ok. 1 do 3 Watt prądu.     
    • Pobierasz aplikację i można zaprogramować czas załączania i wyłączania ma cały tydzień, bieżący podgląd poboru energii, można zdalnie sterować, wadą względem mechanicznego jest to że potrzebny jest dostęp do neta zaletą duża możliwość programowania 
    • Podejrzewam , że ta ryba od początku miała aktywnego pasożyta co widać po zapadniętym brzuchu mimo iż pobiera i zjada pokarm.  Może właśnie dlatego od początku była mała i najsłabsza.  Przyjrzyj się jej odchodom. Ewidentnie widać , że są długie i białe co świadczy o złym trawieniu ( pasożyt) . To , że teraz pada ofiarą agresji jest zrozumiałe. Jest słaba i każda ryba w takich okolicznościach w akwa może być nękana.  Weź ją odizoluj albo do innego akwa albo do kotnika w tym akwarium  .  Jedno i drugie ma plusy i minusy.  Spróbuj ją leczyć . Sposoby leczenia znajdziesz na forum. Wpisz w SZUKAJ  słowo LECZENIE , zaznacz WSZĘDZIE a znajdziesz masę tematów. W razie czego to pytaj ale w odpowiednim dziale czyli " CHOROBY, LECZENIE, PROFILAKTYKA". 
    • Bardzo dobry wybór 🍻 do tej obsady dołożyłbym jeszcze Cynotilapia zebroides 'Jalo Reef' lub Chindongo saulosi (tylko nie wersja coral). Nie wiem od kogo zamawiasz, ale wziąłem młode od Rafała Maciąga i wydają się być bardzo dobrej jakości. W ten sposób będziesz miał wszystkich czterech gatunków ładne samiczki. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.