Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zaczynam przygodę z Malawi do dyspozycji mam zbiornik 180x60x50 do tego sump 120x40x40. Czekam teraz tylko na stelaż.

Mam już akwaria z ziemiojadami i barwnikami.

Pytanie czy jako media filtracyjne mogę użyć w pierwszej komorze gąbkę, w drugiej  lawę wulkaniczną i nie wiem co w trzecią?

Oświetlenie będzie na modułach led  (jak już ktoś opisał na forum)

Zakupione prawie 200 kg  serpentynitu. Piasek kwarcowy do filtrów basenowych(został prawie 200kg)

O obsadę zapytam w osobnym temacie

Proszę o wszelkie sugestie.

Opublikowano
4 minuty temu, Derfi napisał:

Pytanie czy jako media filtracyjne mogę użyć w pierwszej komorze gąbkę, w drugiej  lawę wulkaniczną i nie wiem co w trzecią?

A trzecią zostaw sobie pustą ,nie ma co przepełniać filtra mediami to ci starczy .

Opublikowano (edytowane)

Ja w trzeciej mam kratkę owiniętą ściereczkami z mikrofibry - robi robotę z drobnymi pyłkami. W drugiej mam ceramikę. Polecam Neo Media, które mam w innym akwa. Są Pure - neutralne, lub Hard - zatwardzające, zależnie od kranówki.

W sumpie dałbym teraz jeszcze mały obieg, który by tylko w samym sumpie kręcił na bypassie, jak cośdłużej chciałbym grzebać w baniaku.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

Dzięki 

U mnie dużo większe są komory 2x30/39 i 2x20/39 w pierwszej zamontuje gąbkę o różnej gradacji, w 2 lawę wulkaniczną (mam tego bardzo dużo), a w 3 może jakąś fizelinę.