Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Temat wałkowany parokrotnie na różnych forach o filtrze Juwel bioflow wewnętrznym, ale ja przymierzam się do przetestowania tegoż pudełka po przeróbce na hmf jak w module z pociętymi gąbkami w środku i pompą At306 ( jej wym. 11x8x10)

Wrzucam dwa rysuneczki odnośnie wyglądu i projektu tejże filtracji , chcę pozostawić obecną obudowę bez możliwie żadnej ingerencji zewnętrznej coby móc w przyszłości powrócić do pierwowzoru.

Wlot wody pozostaje na dole tylko z jednej strony drugi już zaślepiony , u góry skimer pozostanie 0,5 cm szpara,w kuble na dole ruszt na nim pompą At306 obłożona pociętymi gąbkami , przegroda śmieciowa ok 2-3 cm ten element będzie całkiem nowy i tu mam pytanie jak ustalić wysokość tej przegrody coby woda się ładnie przelewała ile cm od góry wycięcie ?

Jak to zrobić, jak w typowym kaseciaku to wygląda ? 

Jak to wygląda w modułach tam nie ma przegrody , gąbki  obłożone są po całości obudowy dotykają do wlotu ?

Proszę o poradę, wszelkie uwagi mile widziane.IMG_20201031_124743.thumb.jpg.dd3a3f2985e7eb5d9865f1f068870837.jpgIMG_20201031_124753.thumb.jpg.6a93b8df56ae3e0743b66b08b22b4adc.jpg

Opublikowano

Witaj!

W HMF nie trzeba rusztowania i przegrody śmieciowej. Na dno wsypujesz trochę gąbki, aby uniknąć rezonansu. Może być to nawet kawałek gąbki docięty na wymiar dna. Na to kładziesz pompę i zasypujesz kostkami gąbki po brzegi, również przy samym zasysie.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, suricade napisał:

A dlaczego chcesz robić przegrodę? W modułach się tego nie stosuje i dlaczego zmieniasz pompę?

Ok ale to miała być taka hybryda , a pompa większa ( ta ma 600h) ponieważ nie ogarnia filtracji mechanicznej w naszym biotopie malawi.

Opublikowano
1 godzinę temu, przemo-h napisał:

a to kładziesz pompę i zasypujesz kostkami gąbki po brzegi, również przy samym zasysie.

Czy nie będzie tak że będą pracować tylko gąbki najbliżej zasysu , co z tymi na górze 

• Lubię to 1
Opublikowano
23 minuty temu, pablomas napisał:

Czy nie będzie tak że będą pracować tylko gąbki najbliżej zasysu , co z tymi na górze 

Sorry, przeoczyłem. W takim pazie pompa na górę

Opublikowano

W tej komorze smieciowej będzie  grzałka?    Jezeli tak to zrob przelew  przez przegrodę górą.  Wtedy pompa na dole.  Przegroda z pcv? 

Opublikowano
52 minuty temu, Tom74 napisał:

Przegroda z pcv? 

Tak tworzywo pcv, grzałka może być. O ile niższa musi być ta przegroda ? Chcę ją wkleić na stałe później będzie problem z cięciem 

Opublikowano
2 godziny temu, pablomas napisał:

O ile niższa musi być ta przegroda 

Wg mnie 5 cm ponizej lini wody powinno być ok.