Skocz do zawartości

oferta na akwarium Malawi - prośba o opinię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Glossy ST White ma szkło laminowane na przodzie i bokach, tył i dno to pojedyncza szyba tak mi powiedziała pani z Aquaela jak dzwoniłem, chociaż na stronach internetowych sklepów piszą że w całości wykonane ze szkła laminowanego. Wersja 150 tj. 405 l to grubość 10mm.

Opublikowano (edytowane)

A właśnie - stąd te czarne ramki zatopione w szkle. Przód i boki wystarczy. 10 mm z laminatem przy długości 150 i pewnie wysokość 50 to tak na styk jest dobrane, a nawet poniżej ze względu na laminację, a widzę jeszcze, że to jest 63 cm. Fakt, że jest spora korona, więc bym nie zalewał więcej, niż 1 cm nad krawędź zacienienia. Ma to plus, bo jest jeszcze miejsce na lampę i ryby nie wyskoczą, ale mówimy wtedy o jakiś 350 litrach, a nie jak się określają, 405.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

Dziękujemy za podpowiedzi. Akwa z linku podesłanego przez Ko. Bezpryma już sprzedane - 180 cm to i tak było trochę za dużo. Optymalnie u nas jest ok. 150 cm długości. Ostatecznie zrobimy chyba na Juwelu Rio 450. Znaleźliśmy z polecenia pewnego pana, który rozsądnie to nam wycenił. Pan sugeruje nam dać skały wapienne, jako że odpowiednio zatwardzają wodę. Filtr dodatkowy - na razie Aquael Turbo 2000. Czy od razu dać Eheima? No i musimy powoli myśleć nad obsadą...

Pozdrawiamy,

Beata i Artur

Opublikowano
3 godziny temu, Arri napisał:

Pan sugeruje nam dać skały wapienne, jako że odpowiednio zatwardzają wodę

Fakt..mają wpływ ale na zasadowość czyli pH. Tyle , że możecie być zawiedzieni potem stroną estetyczną. Zajrzyjcie do naszej galerii i jednak tam szukajcie namacalnych inspiracji. O zasadowość nie musicie się martwić..ja u siebie podnoszę ją sodą oczyszczoną( kuchenną) i jest OK. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Właśnie postawiłem Aquael Glossy na szafce. Tak jak pisałem szyba denna i tylna są pojedyncze, pokrywa jest równo z akwarium, nic nie wystaje, 3 świetlówki wydają się być bardzo mocne.

Akwa ma 2 podłuzne wzmocnienia i do nich doklejone dwa poprzeczne. Cała korona jest dodatkowo wyklejona 1cm szkłem (wzmocnienia są to tej "opaski" doklejone.). W komplecie jest mata beżowa.

• Lubię to 1
Opublikowano
19 godzin temu, Arri napisał:

Filtr dodatkowy - na razie Aquael Turbo 2000. Czy od razu dać Eheima? No i musimy powoli myśleć nad obsadą...

Pozdrawiamy,

Beata i Artur

Od razu eheim , będziecie zadowoleni bez półśrodków.

Ja u siebie przerabiam w 200l filtr bioflow juwel z pompy 600 na 2000h , dwa lata kombinowania z ustawieniem wylotu , falownikami i już myślałem nad kubłem, ale jeszcze zobaczę na nowej pompie plus falownik 🙂.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.11.2020 o 05:29, AndrzejGłuszyca napisał:

Fakt..mają wpływ ale na zasadowość czyli pH. Tyle , że możecie być zawiedzieni potem stroną estetyczną.

Andrzeju, nie mają znaczącego wpływu. Może gdyby zawalili całe akwarium po brzegi, to jakiś wpływ by miało. A dlaczego mieliby by być zawiedzeni? Mam dolomit, czyli w pewnym sensie odmianę wapienia i nie jestem zawiedzony. Na początku wyglądało tak;

IMG_20200423_004859.thumb.jpg.a571172f6c075059d325d7f73a2e5862.jpg

a potem i teraz tak;

IMG_20201017_021214.thumb.jpg.92ed378dba245302b4e2865cd87422f7.jpg

czy wygląda źle?

• Lubię to 4