InvictiS Opublikowano 18 Października 2020 #1 Opublikowano 18 Października 2020 Hej w skrócie chciałbym zmienić podłoże na drobniejsze żeby łatwiej czyścić i nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Poprawcie mnie prosze jak się myle. Wylawiam pysie z wodą do jakiegoś wiadra większego, resztę wody wylewam, wyciagam wszystko do 0 czyszcze i susze akwa wykladam jakas mate pod piasek i nasypyje a dalej to już wiadomo?
Mróz Opublikowano 18 Października 2020 #2 Opublikowano 18 Października 2020 Cześć. Tak jak napisałeś, wszystko się zgadza. Tylko w tym wiadrze zagwarantuj rybom jakaś pompkę z medium biologicznym i odpowiednie natlenienie wody. 2 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Października 2020 #3 Opublikowano 18 Października 2020 26 minut temu, Mróz napisał: Tylko w tym wiadrze zagwarantuj rybom jakaś pompkę z medium biologicznym i Karolu. Wystarczy pompka do ruchu wody. Media biologiczne są zbędne. Ja nawet kilka godzin trzymałem ryby bez ruchu ( wymuszonego ) wody ale tego nie polecam. Jak kolega ma jakąś pompkę to jest to wskazane. Warto zaopatrzyć się jednak w ampułkę prodibio biodigest bo trzeba pamiętać ,ze usuwając stare podłoże usuwam wielkie siedlisko bakterii nitryfikacyjnych. Uprzedzę ewentualne pytanie kolegi: parametry się lekko zachwieją ale nie będzie to groźne dla ryb. Stąd warto dodać tę ampułkę. 3 1
InvictiS Opublikowano 18 Października 2020 Autor #4 Opublikowano 18 Października 2020 Jeszcze pytanko piasek kwarcowy do 0,5mm czy 0,6 do 1mm?
aro600 Opublikowano 18 Października 2020 #5 Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Jaki Ci się bardziej podoba. Ja mam grubszy i jest ok, ale to kwestia gustu moim zdaniem przy zbyt drobnym piasku jest większe ryzyko że będzie on się wzburzał i,, mącił,, wodę. Edytowane 18 Października 2020 przez aro600 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 3 Listopada 2020 #6 Opublikowano 3 Listopada 2020 @Etylinek W związku z tym , że szukasz pewnego sprzedawcy ( namiary) to Twój temat wydzieliłem jak niżej. Prośba do kolegów: trzymajcie się tematu(ów).
Rekomendowane odpowiedzi