Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej w skrócie chciałbym zmienić podłoże na drobniejsze żeby łatwiej czyścić i nie bardzo  wiem jak się za to zabrać. Poprawcie mnie prosze jak się myle. Wylawiam pysie z wodą do jakiegoś wiadra większego, resztę wody wylewam, wyciagam wszystko do 0 czyszcze i susze akwa wykladam jakas mate pod piasek i nasypyje a dalej to już wiadomo? 

Opublikowano

Cześć. Tak jak napisałeś, wszystko się zgadza. Tylko w tym wiadrze zagwarantuj rybom jakaś pompkę z medium biologicznym i odpowiednie natlenienie wody.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
26 minut temu, Mróz napisał:

Tylko w tym wiadrze zagwarantuj rybom jakaś pompkę z medium biologicznym i

Karolu. Wystarczy pompka do ruchu wody. Media biologiczne są zbędne. Ja nawet kilka godzin trzymałem ryby bez ruchu ( wymuszonego ) wody ale tego nie polecam. Jak kolega ma jakąś pompkę to jest to wskazane. Warto zaopatrzyć się jednak w ampułkę prodibio biodigest  bo trzeba pamiętać ,ze usuwając stare podłoże usuwam wielkie siedlisko bakterii nitryfikacyjnych. Uprzedzę ewentualne pytanie kolegi: parametry się lekko zachwieją ale nie będzie to groźne dla ryb. Stąd warto dodać tę ampułkę.

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Jaki Ci się bardziej podoba. Ja mam grubszy i jest ok, ale to kwestia gustu moim zdaniem przy  zbyt drobnym piasku jest większe ryzyko że będzie on się wzburzał i,, mącił,,  wodę. 

Edytowane przez aro600
  • Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...