Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jestem nową osobą na forum i prosząc o ocenę mojego baniaka chciałbym się z Wami przywitać.

Wcześniej miałem akwarium towarzyskie i teraz za namową kolegi zmieniłem na biotop Malawi.

Przed założeniem baniaka poczytałem  FAQ , ale zarazem chciałem wykorzystać jak najwięcej ze starego akwarium i wiem że mam kilka błędów do poprawienia.

Opis:

Brutto litraż 168 - 80x45x45VIV

Obsada wpuszczona tydzień temu

10 x Pseudotropheus Saulosi zakupiony w magicfish, poprosiłem o dwa charemy i nawet udało się trafić. 

Jeden harem jak rybki podrosną pójdą do kolegi, wydaje mi się że mam za krótkie akwarium na 10sztuk.

Filtracja:

Prefiltr Hw603 (3xgabka)+ikola 600maxx(gąbka+matrix+ceramika Azoo filter 4w1) Kubelka nie czyscilem od około 5 miesięcy i przepływ fizyczny mam 720l/h

Mechanik Aquael 1000 turbo.

Po prawej stronie jest wlot do prefiltra plus filtr Aquael, po lewej stronie tuż pod tafla wody jest wyjście z kubelka w stronę przedniej szyby- spełnia funkcję napowietrzania.

Wystrój to głęboko zasypany korzeń pokryty kamieniami, plus dwie żabienice. Sądzę że na początek wyrzucę żabienice z prawej strony na rzecz rumowiska ale nie miałem czasu poszukać jakichś kamieni , kupiłem łupek (20 kg)ale całkowicie nie pasuje.

Roślinki zostawiłem z poprzedniej kompozycji, wiem że nie wytrwają za długo :).

Najmniej wazne to oświetlenie, chichiros 80w odpalony na 40% mocy

Podłoże:piasek wapienny 1-1,5mm

Na zakończenie chciałbym podziękować za możliwość nauki na tym forum :)

P.s

Gdy czytałem forum, to z każdą myślą jestem przed wymianą akwarium na większe :)

IMG_20201012_194555.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam na naszym forum i mam nadzieję , że znajdujesz tutaj wszystko to co potrzebne  do zgłębienie naszego hobby. Pozwolę sobie na małą korektę jeżeli chodzi o nazwę Pseudotropheus Saulosi.  Od kilku lat jest zmiana nazwy tej ryby i jest to Chindobgo Saulosi.