Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na fbf sie nie znam ale Twój wygląda PRO ELO WOW NICE ;D

O przepływie na narururowym rzędu 2500l/h zapomni. To 40 litrów na minute. To nierealne ;D Zresztą co Ty tam chcesz trzymać? ;D

Te parametry o których mówisz to teoria i dane producenta. Bez śrubunków, węży, gąbek a co dopiero po zastosowania filtra narurowego...

Dla filtra sznurkowego 20mikro przepływ określany jest na poziomie 20l/min. Ale to uzyskasz przy podłączeniu do sieci wodociągowej i przy nowiutkim wkładzie.

Z każdą godziną pracy filtr zasyfia się by po tygodniu w nieprzerybionym akwa u mnie dmucha na 50% a po dwóch tygodniach może na 20% ciśnienia.....

BTW załuż swój własny wątek. Z tym FBFem poszło Ci genialnie... każdy wątek jest czytany podobnie.. poprostu się podświetla jako nieprzeczytany i jest od góry listy... ;D

Opublikowano

Widzę Bofk , że przepływowy filterek , ala Thcskiba chcesz zastosować jako FBF:)

Do napędu , raczej trzeba zastosować kubełek i to taki mocniejszy , aby ruszyć piasek.

W filtrze który widziałem , podobnym zresztą do Twojego , za napęd służył Atman 3338.

Opublikowano

W zasadzie pomysł oparty był o artykuły i linki do róznych stron zamieszczone na stronie klubu malawi. To było dość dawno! Jednak nie bardzo chciało mi się kleić płaskiego pleksi i pomyślałem o rurze z pcv. Zrobiłem projekt w Corelu w oparciu o zdjęcia różnych reaktorów i filtrów przepływowych zamieszczonych w internecie i do roboty. Wyszło z tego coś takiego :wink: Na stronę Thcskiba wszedłem dopiero później, gdy szukałem sitek z plexi, choć i one nie są z jego sklepu. Wszystko w oparciu o dwa żródła dostawy (dwa sklepy)

Ale i tak jestem podłamany, że pompa do CO nawet 25/60 nie da rady :( Podobno na trzecim biegu ma przepływ 4500 l/h na wysokość 6 m. W tym układzie pozostanie mi coś na zasadzie: "kup se kubełek" :lol: Ale nie dam się :!:

No i oczywiście gorąca prośba o podpowiedzi jak zrobić w tym wypadku filtrację mechaniczną, a jak biologiczną?

Opublikowano

Uff.. pół dnia dzisiaj z filtrami walczyłem... pół akwarium przez to rozwaliłem... połowę tła pozmieniałem, kamienie wędrowały jak głupię, rybki się pochowały... I dupa...

Generalnie sprawa ma się tak. Mam 2xAquabee 3000. Jedna z lewej strony zamieszczona "wyżej" jest schowana za skałką i nawet gąbka Atmana nr5 jest niewidoczna... widać jak w lukach między skałkami zasysana jest woda z kupkami i do gąbki... i z tego rozwiązania jestem wybitnie zadowolony. Działa i wygląda...

Problem mam z drugą pompką. Z założenia miała ona być niżej i dmuchać z przodu akwa w przeciwieństwie do pierwszej...

I tutaj jest problem. Bo albo mam 40cm zestaw niebieskiej gąbki i pompę na samym wieżchu... albo chowam gąbke pięknie za skałkę, wężem do pompy... Teoria super... a w praktyce montując głowicę do 30cm od podłoża mam wszędzie pływający piach... po prostu te pompy na tych gąbkach dostają takiego speeda.. że jakbym nie ustawiał i kombinował to cały czas jest za mocno...

Zastanawiam się nad rozwiązaniem z rurką.. wsadziłbym na wysokości 10cm rurkę plastikową na całą długość akwarium gdzieś przy tle za kamieniami... zrobiłbym z 5-7 otworów i rozłożył strumień na kilka mniejszych ale za to woda płynęła by z tylniej szyby na frontową (60cm) więc nie powinno być problemów...

BTW fajnym rozwiązaniem było podłączenie do wylotu pompy węża igielitowego... w piasku go nie widać i za kamieniami a wylot miałem zupełnie gdzie indziej ;D Tyle, że i tak za mocno dmuchało i cały czas piasek latał... STANOWCZO WOLĘ ŻWIR :lol:

P.S Wieczorem wrzucę jakąś fotkę... może coś podpowiecie...

EDIT: Woda nie jest jeszcze klarowna... Zrobiłem foty ale to nie to...

Całościowo... Widać jak brudne są kamienie ;D Musze się za to zabrać ale po tym wypadku ciężko mi się wykonuje energiczne ruchy...

IMG_0743m.jpg

Lewa strona... z której jestem bardzo zadowolony... wygląda świetnie.. nawet ten wystawiony na trochę do góry anubias ;D Chcę by się trochę rozrusł...

IMG_0758m.jpg

Prawa strona... z niej nie jestem zadowolony i na pewno tak nie zostanie...

IMG_0761m.jpg

I coś z innych klimatów.. z drugiego akwa.. nie mówcie, że nie jest to ładne.... :lol:

IMG_0791m.jpg

Opublikowano

Marcin0603! Dzięki za zainteresowanie moją "produkcją". Postaram się tak zrobić. Spróbuje dokładnie opisać sposób wykonania takiego filtra. Jednak teraz jestem zawalony trochę zajęciami zawodowymi a do tego uruchamiam powoli swoje 250x50x50 :D Postaram się do tego usiąść. Pozdrawiam!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No i wiedziałem, że tak będzie... .Pełne 2 miesiące minęły kiedy oświetlenie HQi działa przez 8h/dobę...

I przyszedł rachunek za prąd... 485PLN!!! Wiadomo, że to nie tylko akwarium bo to 4 osobowa rodzina w tym 2 maluchy...

Ale mocno zastanawiam się nad dodatkową świetlówką na dzień zwłaszcza kiedy nie ma mnie w domu... a HQi w pełnej okazałości wieczorami kiedy siedzę w domu....

Opublikowano

O :shock: zabolało :(

Zrób tak , jak ja robię , oczywiście jeśli w tej lampie jest taka możliwość to rozdziel poszczególne obwody.

Ja świecę 12h na jeden układ , a HQI tylko 7 godzin na dobę , a i tak wszystko ma się dobrze , mimo , że u mnie wymagania świetlne są o wiele większe.